HINA/ Damir SENČAR

FABIJANČIĆ KRIŽANIĆ ‘DIP zaprima sporadične prijave koje ne utječu na zakonitost izbora’

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Vesna Fabijančić Križanić potvrdila je kako je u prijepodnevnom dijelu nedjeljnih lokalnih izbora Povjerenstvo zaprimilo “sporadične prijave” o nepravilnostima, ali da nije bilo takvih koje bi utjecale na zakonitost izbora.

Bilo je sporadičnih prijava koje smo odmah rješavali, rekla je Fabijančić Križanić nakon što je Povjerenstvo u podne objavilo podatke da je na birališta u nedjelju izašlo 2, 4 posto odnosno oko 72 tisuće birača više nego prije četiri godine.

Birači su, primjerice, prijavljivali da glasački listić nije licem okrenut prema dolje, da su dobili samo neke listiće, da na stranicama DIP-a ne mogu naći kandidature za izbor vijeća mjesnih odbora na zagrebačkom Črnomercu (objavljuje ih zagrebačko Gradsko izborno povjerenstvo) itd.

Potpredsjednica DIP-a osvrnula se i na ocjene jedne nevladine udruge da pojedini birački odbori nisu dobro educirani i da su “najslabija karika” izbora.

U izbornim tijelima, dakle biračkim odborima i izbornim povjerenstvima, anagažirana je “vojska” od 73 tisuće ljudi, pa su sporadični slučajevi uvijek mogući, no to nikako ne upućuje na neregularnost, ističe Fabijančić Križanić.

Podsjeća pritom da je DIP ovoga proljeća, dakle prije izbora, diljem Hrvatske provodio edukacije, da je objavio detaljan Podsjetnik o radu biračkih odbora, da su članovi Povjerenstva stalno na raspolaganju za informacije i upute, iako Povjerenstvo formalno ne provodi lokalne izbore, nego je to zadaća ‘nižih’ povjerenstava.

Fabijančić Križanić poziva birače da, ako uoče nepravilnosti, to prijave adležnom ili Državnom izbornom povjerenstvu, biračke odbore da posao odrađuju “kako treba”, a izborne sudionike da poštuju izbornu šutnju do 19 sati, to jest do zatvaranja birališta.

Komentiraj