Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da bi se EU trebala odlučiti želi li Tursku ili ne, dan nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel najavila da će zatražiti od europskih partnera da na sastanku u listopadu razmotre suspenziju ili prekid pristupnih pregovora s tom zemljom.

“Na potezu je EU. Ili će ispuniti obećanje i otvoriti put za punopravno članstvo…ili će izaći i reći da ne žele nastaviti s Turskom”, rekao je Erdogan na sastanku njegove stranke AK u Ankari.

Istaknuo je da Turska nije odustala od strateškog cilja priključenja Uniji, ali već duže vrijeme upozorava da njegova zemlja više nema strpljenja čekati na nastavak europskog puta pokrenutog 2005.

“Poručujem im: Izađite i recite to hrabro, učinite ono što se mora učiniti. Hrabro”, rekao je Erdogan. “Umjesto te hrabrosti, svjedočimo dvoličnoj politici zaustavljanja pristupnih pregovora. To je politički neetično”, istaknuo je.

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u utorak da se Turska brzo udaljava od vladavine prava i obećala da će zatražiti od svojih partnera u EU da razmotre suspenziju ili prekid pristupnih pregovora s tom zemljom na sastanku u listopadu.

Merkel u govoru pred Bundestagom nije skrivala frustriranost zbog Turske i jasno je kazala kakve su joj namjere nakon što je u nedjelju zaoštrila retoriku i poručila da Turska ne bi trebala postati članicom EU-a.

Njemačka je posebno frustrirana zbog uhićenja jedanaest njemačkih državljana, od kojih četvoro ima dvojno državljanstvo, pod političkim optužbama u Turskoj. Ankara optužuje Berlin da pruža utočište urotnicima koji su sudjelovali u neuspjelom pokušaju državnog udara 2016.

Komentiraj