EPA/TUMAY BERKIN

Erdogan nazvao ‘sramotnim’ američke optužnice protiv njegovih osobnih čuvara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je u petak “sramotnim” optužnice koje su Sjedinjene Države podigle protiv nekoliko njegovih osobnih čuvara pod optužbom da su napali prosvjednike u Washingtonu u prigodi nedavnog posjeta turskog predsjednika.

“To je sramota”, rekao je Erdogan u izjavi za televiziju. “Time besramno pokazuju kako djeluje američko pravosuđe”.

Ukupno 19 osoba, među kojima 15 pripadnika turske sigurnosne službe i Erdoganove osobne čuvare, sumnjiči se da su 16. svibnja napali mirne kurdske prosvjednike u američkoj saveznoj prijestolnici. Dvojica koja žive u SAD-u tada su uhićena.

U utorak su podignute optužnice protiv trojice od 15 pripadnika sigurnosne službe: Muhsina Kosea, Yusufa Ayara i Harrettina Erena.

Izgred se dogodio 16. svibnja navečer ispred rezidencije turskog veleposlanika u Washingtonu, kamo je Erdogan došao nakon razgovora s predsjednikom Donaldom Trumpom u Bijeloj kući.

U tučnjavi je ozlijeđeno 12 ljudi, među kojima i policajac.

Erdogan je u petak najavio da će se u prigodi idućeg posjeta SAD-u, a to je na zasjedanju UN-ove Opće skupštine u rujnu, sastati s Trumpom “ako se pruži prilika za to”.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova je već u srijedu osudilo te optužnice ocijenivši ih “nepravednim i neobjektivnim”.

Veze Washingtona i Ankare naglo su se pogoršale nakon američke odluke o naoružavanju milicija sirijskih Kurda koje Turska smatra “terorističkima”, kako bi se mogle boriti sa skupinom Islamskom državom (IS) u Siriji.

Komentiraj