epa

ERDOGAN: “Hej, Netanyahu! Ti si okupator, a istodobno si i terorist”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je Benjamina Netanyahua nazvao “teroristom” pošto je izraelski premijer odbio “moralnu prodiku” Turske o krvavim sukobima koji su se u petak dogodili na granici između Gaze i Izraela.

“Hej, Netanyahu! Ti si okupator! Na ovoj si zemlji okupator, a istodobno si i terorist”, rekao je Erdogan u govoru pred pristalicama u Adani.

“Ono što radiš potlačenim Palestincima bit će upisano u povijesti, a mi to nećemo nikada zaboraviti”, nastavio je.

Tisuće je ljudi prosvjedovalo u petak blizu Pojasa Gaze u ime palestinskih izbjeglica, pri čemu je došlo do sukoba s izraelskom vojskom, Pritom je ubijeno 16 Palestinaca, a više od 1400 ih je ozlijeđeno, prenijele su agencije.

Prekjučerašnjim maršem započeo je pogranični prosvjed koji bi trebao trajati šest tjedana, a organizatori su ga nazvali nenasilnim. Organiziran je duž 65 kilometara granice na kojoj su postavljeni šatori na Veliki petak i u povodu početka židovske Pashe.

Erdogan je u subotu optužio Izrael za “nečovječan napad” i za “masakr” poručivši da će u svakom trenutku i na svaki način “raskrinkavati izraelski teror”, a Netanyahu je u nedjelju ujutro na Twitteru odgovorio “da najmoralnijoj vojsci na svijetu neće držati prodike oni koji godinama neselektivno bombardiraju civile”.

Komentiraj