EMA objavljuje zaključak o povezanosti cjepiva AstraZenece s krvnim ugrušcima

Europska agencija za lijekove (EMA) u srijedu poslijepodne objavit će zaključak svojih stručnjaka o povezanosti cjepiva protiv koronavirusa AstraZenece i krvnih ugrušaka.

Dužnosnik EMA-e Marco Cavaleri, zadužen za strategiju cjepiva pri EMA-i, podsjetimo, u utorak je potvrdio da postoji “veza” između AstraZenecina cjepiva protiv covida-19 i pojave tromboza nakon cijepljenja. “Sada možemo reći da je jasno da postoji veza s cjepivom. Međutim, još ne znamo što uzrokuje tu reakciju”, rekoa je Cavaleri.

EMA je nakon izjave Cavalerija priopćila da procjena AstraZenecinog cjepiva i dalje traje te da još nije postignut zaključak.

Agencija je ranije zaključila da “nije dokazana nikakva uzročna veza s cjepivom”, čak i ako je “moguća”, istaknuvši da su prednosti cijepljenja veće od rizika.

Više zemalja iz opreza je odlučilo da više neće davati to cjepivo osobama mlađim od određene dobi, poput Francuske, Njemačke i Kanade. Norveška i Danska posve su obustavile njegovo korištenje za sada. AstraZeneca objavila je u ožujku da ne postoji “nikakav dokaz za povećani rizik”, a u subotu je poručila da je “sigurnost pacijenata” njezin “glavni prioritet”.

Dužnosnik EMA-e potvrdio vezu između AstraZenecina cjepiva i tromboza

 

Komentiraj