ELIKSIR DALEKOG ISTOKA Kada i kako piti zeleni čaj da biste iz njega izvukli maksimum za zdravlje?

Autor:

Pixabay

Zeleni čaj jedan je od najzdravijih napitaka koji postoji. Sadrži biljne spojeve katehine – jake antioksidanse koji pomažu stanicama da saniraju oštećenja nastala djelovanjem slobodnih radikala te imaju protuvirusni učinak. Osim toga, ne sadrži kalorije ni šećer pa je odličan saveznik u mršavljenju.

Međutim, određeni čimbenici poput doba dana ili onoga što jedete i pijete mogu utjecati na apsorpciju vrijednih spojeva iz zelenog čaja. U nastavku vam otkrivamo kako i kada ga piti, a da vam čini najbolje što može.

Ujutro

Zeleni čaj možete piti ujutro, no nemojte na prazan želudac. Jaki antioksidansi koje smo spominjali mogu potaknuti povećano lučenje želučane kiseline i poremetiti probavu.

Bilo bi bolje prvo popiti  čašu vode, pojesti nešto lagano pa onda uživati u šalici zelenog čaja. Ako nemate osjetljiv želudac, bit će dovoljna i čaša vode koja će stvoriti u želucu podlogu za čaj.

Između obroka

Ispijanje čaja preblizu obroku može negativno djelovati na organizam. Tanini – kemikalije koje stvaraju opor okus u čaju (a ima ih i u vinu), mogu spriječiti apsorpciju željeza.

Željezo je mineral koji se nalazi u hrani i sastavni je dio crvenih krvnih zrnaca odgovornih za prijenos kisika do stanica.

Tanini se u probavnom traktu mogu vezati za željezom iz biljnih izvora, otežavajući tijelu apsorpciju.

Iz tog razloga, najbolje je piti zeleni čaj najmanje dva sata prije ili poslije obroka, savjetuje za Eating Well nutricionistica Chrissy Arsenault.

 

Prije spavanja

Za mnoge ispijanje čaja znači opuštajući ritual prije spavanja. Ipak, zeleni čaj ne bi trebalo piti prije počinka jer sadrži kofein, odnosno tein – oko 30 miligrama po šalici. To je manje od kave, ali remeti san, osobito ako ste osjetljivi na kofein.

Apsorpciju hranjivih tvari iz zelenog čaja povećat ćete ako ga pravilno skuhate.

Kako pripremiti zeleni čaj?

Zeleni čaj prelijeva se vodom zagrijanom na 70-80 Celzijevih stupnjeva. Ako ne znate kako odrediti temperaturu, pustite vodu da proključa pa ostavite pet minuta sa strane da se ohladi, odnosno spusti sa sto na 70 Celzijevih stupnjeva.

U dva decilitra vode stavite žličicu zelenog čaja, poklopite pričekajte dvije do tri minute. U tom periodu iz lišća se oslobađaju antioksidansi. Nemojte ga zaslađivati jer time umanjujete njegovu djelotvornost. Također, ne ulijevajte u njega mlijeko niti biljne napitke koji su zamjena za kravlje mlijeko jer će neutralizirati antioksidanse.

Ako mu želite poboljšati okus ukapajte limunov sok. Vitamin C pospješuje učinak zelenog čaja, napitka koji nas zimi grije, a ljeti rashlađen, osvježava. 

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
isabelkedem223

prije 6 dana

Žao mi je što sam ovo stavio na internet, ali nemam drugog izbora nego ispuniti svoje obećanje dr. APATI, moćnom bacaču čarolija koji mi je pomogao vratiti mog bivšeg muža koji je već bio dva tjedna bez pozdrava sa mnom. tako bolno iskustvo za mene jer on je moja prva ljubav i moj život se vrti oko njega, ali kada me je ostavio zbog druge dame, lila sam suze i pokušala sve da ga zaboravim, ali duboko u mom srcu to je bilo tako nemoguće jer sam ga toliko voljela usprkos boli od koje sam patio. Jedne vjerne večeri pročitao sam komentar o dr. APATI, moćnom bacaču čarolija koji može pomoći vratiti bivšeg ljubavnika ili spojiti razoreni dom i više, isprva je bilo kao šala jer nikad nisam vjerovao u magiju. a dr. APATA mi se dokazuje dovodeći svog muža kući nakon dva dana njegove ljubavne čarolije na mom mužu. hvala dr. APATA što si me ponovno učinila kompletnom ženom i vratila izgubljenog ljubavnika, nastavit ću dijeliti ovo kome je možda važno popraviti sve u braku, umjesto da dijelim suze ili prolazim kroz infarkt, samo ljubazno kontaktirajte dr. APATU NA njegovu kontakt e-adresu ispod ([email protected]), samo ga kontaktirajte i vidite što on može učiniti. Također možete nazvati WhatsApp putem njegovog broja +447307347648. Sretno vama koji ste ikada dali ovu probu. Pozdrav! Samo kontaktirajte dr. APATU na njegovu adresu e-pošte za kontakt u nastavku ([email protected]), samo ga kontaktirajte i vidite što on može učiniti., Također možete nazvati WhatsApp preko njegovog broja +447307347648, sretno