Evo koje zdrave namirnice smanjuju ‘loše’ upalne procese u organizmu

Pixsell/Vjeran Zganec Rogulja

Upalni procesi u tijelu pomažu u borbi protiv infekcija i ozljeda, a s druge kronični upalni procesi imaju visok faktor rizika kod pojave raznih bolesti i pretilost. Dugoročni stres i nezdrava hrana doprinose upalama, a na to utječe i niska razina fizičke aktivnosti, otkriva fitness.com.hr.

Za mnoge osobe je preporučljivo konzumirati namirnice, koje doprinose smanjenju upalnih procesa. To se ne odnosi samo na sportaše i rekreativce, već takav raspored prehrane i jelovnik odgovara mnogim ljudima u očuvanju zdravlja.

U prehranu tako možete češće i odgovorno uključiti neke vrste voća i povrća, čaj, ribu, čokoladu, a dobro je ove namirnice konzumirati i kao međuobrok.

Bobičasto voće je bogato vlaknima, vitaminima i mineralima. Ovo voće sadrži brojne antioksidanse, koji imaju antiupalno djelovanje

Masna riba je bogat izvor proteina i omega-3 masnih kiselina EPA i DHA. Iako sve vrste riba sadrže omega-3, najbolji izvor su losos, sardine, haringa, skuša i inćuni. EPA i DHA smanjuju upalne procese u organizmu.

Brokula spada u kupusasto povrće, uz cvjetaču, prokulice i kelj. Brokula je bogata sulforafanom i drugim antioksidansima.

Avokado je bogata kalijem, magnezijem, vlaknima i čuva zdravlje srca. Osim toga avokado sadrži karotenoide i tokoferole.

Izraženo antiupalno djelovanje i brojne blagodati za zdravlje imaju i zeleni čaj, paprika, grožđe, kurkuma, ekstradjevičansko maslinovo ulje, tamna čokolada i kakao.

Komentiraj