EPA/KHALED ELFIQI

EKSPLOZIJE U EGIPTU Poginulo 36 osoba, Islamska država preuzela odgovornost, Papa osudio napade

Broj poginulih u eksplozijama koje su u nedjelju odjeknule crkvom Mar Girgis de Tanta, u delti Nila, sjeverno od egipatskog glavnog grada Kaira te koptskoj crkvi sv. Marka u Aleksandriji, porastao je na najmanje 36, javljaju svjetski mediji.

Ispred crkve sv. Marka smrtno je stradalo 11 osoba, a u ranijoj eksploziji u Tanti 25 osoba. Odgovornost za napad preuzela je teroristička skupina Islamska država.

Među poginulima u Aleksandriji su tri policajca i jedna policajka, koji su bombaša samoubojicu zaustavili od ulaska u crkvu. Sigurnosne snage pronašle su još dvije neeksplodirane naprave u jednoj džamiji u Tanti, prenosi BBC.

Eksplozije su, očito, tempirane kako bi uzrokovale maksimalnu štetu i broj žrtava. Crkve su danas bile pune vjernika, koji su obilježavali Cvjetnicu, trijumfalni ulazak Isusa u Jeruzalem.

Papa Franjo kasnije ovog mjeseca trebao bi posjetiti Egipat. On je danas oštro osudio eksplozije.

U prosincu prošle godine 25 osoba poginulo je u eksploziji bombe u koptskoj katerdrali u Kairu tijekom mise. I za taj napad odgovornost je preuzela Islamska država. Ta je teroristička skupina u veljači upozorila na nadolazeće napade na kopte, koji čine oko 10% populacije Egipta.

Komentiraj