EKSKLUZIVNO: Barbarić tražio od Plenkovića i Filipovića da žurno spriječe gubitke HEP-a zbog nužne prodaje viškova plina po cijenama ‘koje mogu biti znatno niže od nabavnih’

Autor:

Sime Zelic, Ivo Cagalj, Marko Prpic, Luka Stanzl/PIXSELL, Nacional

EKSPLOZIVNI DOKUMENTI: Četiri opsežna dopisa šefa HEP-a Plenkoviću i Filipoviću otkrivaju da premijer laže kako ništa nije znao o najnovijoj plinskoj aferi

Premijer i ministar gospodarstva ignorirali su dopise koje su primili 27. siječnja, 13. veljače, 27. ožujka i požurnicu od 1. veljače. Frane Barbarić uzalud ih je detaljno informirao o dramatičnom razvoju problema čiji bi razmjeri, zbog prodaje uskladištenog plina po niskim cijenama, mogli doseći 200 mil. eura gubitka za HEP. Zašto premijer Plenković nije reagirao?

Hrvatski premijer Andrej Plenković više puta bio je upozoren i sve je unaprijed trebao znati o novoj plinskoj aferi i enormnim gubicima HEP-a nastalim zbog viška plina na tržištu, ali je od trenutka izbijanja te afere lagao hrvatskoj javnosti da o njoj nije informiran te da tek prikuplja podatke.

Naročito je premijer Plenković lagao kada je, suočen s pitanjima novinara, o toj aferi izjavio sljedeće:

“Zabrinjavajuće je da je došlo do viškova na koje nismo bili upozoreni jasno i na vrijeme. Sad ćemo imati vremena da u miru sve sagledamo. Sve ćemo vam reći kad budemo informirani”.

Ekskluzivni dokumenti u posjedu Nacionala jasno prokazuju svjesno izgovorenu Plenkovićevu laž. Plenković je u tom kontekstu izjavio i kako je zatražio očitovanja svih aktera te afere te da je dao nalog da se prikupe saznanja. Rekao je da će Vlada o tome razgovarati kad se to analizira.

Plenković je bio upozoren vrlo jasno i na vrijeme. Nije trebao davati nikakav nalog da se prikupe saznanja. Nalaze mu se u Uredu premijera.

Sve to što je Plenković svjesno slagao hrvatskoj javnosti otkrivaju ekskluzivni dokumenti u posjedu Nacionala koji pokazuju da je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frano Barbarić u više navrata na službenom memorandumu HEP-a poslanim u siječnju, veljači i ožujku ove godine, Plenkovića upozorio na izrazito negativne posljedice za poslovanje HEP-a koje je počela proizvoditi Odluka Vlade o osiguranju zaliha plina na teritoriju RH iz lipnja 2022. kojom je naložila HEP-u punjenje Podzemnog skladišta plina Okoli.

Radi se zapravo o dopisima koje je Barbarić slao svom resornom ministru gospodarstva Davoru Filipoviću, koji mu je u HEP-u čak i izravno nadređen kao jedini član Skupštine HEP-a. Na dnu svakog od tih dopisa Barbarić je naznačio kako kopiju šalje i Plenkoviću.

Filipović je osoba od najvećeg povjerenja Andreja Plenkovića koji ga je, unatoč brutalnom porazu na lokalnim izborima u Zagrebu, lansirao ni manje ni više nego u ministra gospodarstva. Na funkciju na kojoj se od njega prvenstveno očekuje djelovati u suglasju s premijerom Plenkovićem. Pa su zato dopisi koje su Plenković i Filipović primili zapravo poslani prvenstveno hrvatskom premijeru.

Prvi takav dopis Barbarić je poslao 27. siječnja pod naslovom ‘’Provedba Uredbe i Odluke na plinskom tržištu Republike Hrvatske’’ i brojem M-37/23MB.

Filipović je upozoren na problem 29. ožujka pred otprilike petnaest svjedoka, na sastanku kriznog tima Vlade, u prisustvu predstavnika HERA-e, HROTE-a, HEP-a, Ine, Plinacra, PPD-a i Plinare. FOTO: Igor Soban/PIXSELL

U njemu piše sljedeće:

‘’Poštovani, sukladno Uredbi o izmjeni i dopuni Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, HEP od 1. listopada 2022. od proizvođača prirodnog plina Ina preuzima cjelokupni proizvedeni prirodni plin u RH. Temeljem Odluke o cijeni i raspodjeli kapaciteta prirodnog plina kojeg je HEP preuzeo od proizvođača prirodnog plina, HEP od 1. listopada 2022. plin preuzet od Ine isporučuje za potrebe distributera plina u svrhu namirenja gubitaka za distribuciju plina, za kupce toplinske energije iz samostalnog toplinskog sustava, javnu uslugu za potrebu kupaca iz kategorije kućanstvo te za kupce iz kategorije poduzetništvo iz članka 2. stavka 3. Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije. Količina plina koju je HEP preuzeo od Ine sukladno Uredbi, u razdoblju od 1. listopada 2022. do 26. siječnja 2023. iznosi 1, 554 462 GWh, dok je isporuka HEP-a prema kupcima definiranom Odlukom u istom razdoblju iznosila 893, 704 GWh. Razlika između preuzete i predane količine plina predstavlja viškove plina u iznosu od 660,759 GWh koji su trenutno pohranjeni u podzemnom skladištu plina. Kako je količina plina preuzeta od Ine znatno veća od količine plina koja je isporučena krajnjim kupcima koji koriste pravo prema Uredbi i Odluci, s financijske strane zahtjeva angažiranje značajnih sredstava što se odražava na priljeve i odljeve te predstavlja ozbiljan udar na poslovanje i likvidnost HEP-a. Stoga je potrebno osigurati sredstva za financiranje nabave plina u svrhu provođenja Uredbe i Odluke ili na drugi način zbrinuti viškove plina kako se ne bi narušilo redovito poslovanje HEP-a.’’

U trenutku slanja tog dopisa Barbarić je Plenkoviću i Filipoviću napisao da će 9. veljače HEP-u na ime isporučenog plina od Ine dospjeti obveze od 30,8 milijuna eura bez PDV-a te moli Filipovića da im osigura sredstva. Barbarić dopis zaključuje ovako:

‘’Slijedom navedenog, molimo za žuran odgovor da li će se HEP-u osigurati sredstva za podmirenje budućih obveza prema Ini ili će se omogućiti povrat uskladištenih viškova plina na sustavu PSP nastalih provedbom Uredbe i Odluke s HEP na Inu.’’

Na koncu dopisa stoji ključna napomena da se preslika šalje hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na adresu hrvatske vlade, Trg svetog Marka 2 u Zagrebu.

Plenković na taj dopis nije reagirao ili ga je svjesno ignorirao. Filipović Barbariću na taj dopis nije odgovorio. Pa im se Barbarić ponovo pismeno obratio 1. veljače s požurnicom poslanom pod brojem M-45/23MB. U njemu ponavlja napisano u prvom dopisu te požurnicu završava ovako:

‘’Trenutno dospjela a ne naplaćena potraživanja od kupaca za isporučene količine plina u četvrtom kvartalu 2022. iznose 11 milijuna eura bez PDV-a. Još jednom molimo žurno postupanje po navedenom kako bi se HEP-u osigurala sredstva za podmirenje obveze prema Ini ili naložio povrat uskladištenih viškova plina na sustavu PSP nastalih provedbom Uredbe i Odluke.’’

Plenković nije reagirao ni na spomenutu požurnicu. Filipović ju je također ignorirao. Barbarić im potom ponovo šalje dopis 13. veljače pod brojem M-63/23MB. Zapravo hrvatskom premijeru Plenkoviću i ministru Filipoviću dostavlja ključne informacije za koje je Plenković prošlog tjedna rekao da ih tek prikuplja. Plenkoviću i Filipoviću Barbarić je poslao informaciju pod naslovom ‘’Provedba Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije’’ i ‘’Odluke o cijeni i raspodjeli kapaciteta prirodnog plina kojeg je HEP preuzeo od proizvođača prirodnog plina’’.

Barbarić je Plenkoviću i Filipoviću poslao i opsežnu tablicu u kojoj su precizirane količine plina koje su, sukladno Uredbi i Odluci, isporučene od Ine prema HEP-u te od HEP-a prema kupcima

U tom dopisu Barbarić Plenkoviću i Filipoviću šalje opsežnu tablicu u kojoj su precizirane količine plina koje su sukladno Uredbi i Odluci isporučene od Ine prema HEP-u te količine koje su sukladnom spomenutoj Uredbi i Odluci isporučene od HEP-a prema kupcima od 1. listopada 2022. do 31. siječnja 2023. U tom dopisu Plenković i Filipović vrlo su precizno upozoreni na problem koji bi mogao iskrsnuti. Opisan je ovako:

‘’…Kako bi se zbrinuli viškovi plina preuzetog od Ine, a koji su nastali provedbom Uredbe te u svrhu sprječavanja prodaje viškova na domaćem ili inozemnom tržištu, od 14. listopada 2022. do 8. siječnja 2023. na PSP je reklasificirana količina plina u iznosu od 607 500 GWh i pohranjena na dijelu skladišta kojim raspolaže Podzemno skladište plina. Reklasificiranu količinu plina potrebno je u narednom razdoblju regulirati. Činjenica kako je količina plina preuzeta od Ine znatno veća od količine plina koja je isporučena krajnjim kupcima koji koriste pravo prema Uredbi s financijske strane zahtijeva angažiranje značajnih sredstava što se odražava na priljeve i odljeve, te predstavlja ozbiljan udar na poslovanje i likvidnost HEP-a. Stoga je potrebno osigurati sredstva za financiranje nabave plina u svrhu provođenja Uredbe i Odluke kako se ne bi narušilo redovito poslovanje HEP-a. Uz planiranu dinamiku preuzimanja plina od Ine te isporuke prema kupcima definiranim Uredbom, napominjemo kako u preostalom razdoblju trajanja Uredbe, odnosno do 31. ožujka 2024., poglavito u ljetnim mjesecima, možemo očekivati značajne viškove plina u ukupnom iznosu od otprilike 1,6 milijuna GWh.’’

Barbarić nadalje u istom dopisu navodi i kako je PSP napunjen plinom do razine 92 posto svog kapaciteta, što je 12. veljače doseglo razinu 2,67 GWh plina te da tu količinu neće biti moguće povući iz PSP-a do 1. travnja ako Vlada donese takvu odluku. Pa dopis Plenkoviću i Filipoviću zaključuje ovako:

‘’…u slučaju da korisnik sustava skladišta plina u ugovorenom ili naknadno ostavljenom roku po isteku Ugovora ne povuče uskladištenu količinu plina ili istu ne zbrine na propisani način, Operator sustava skladišta plina će provesti prodaju u Postupku prodaje prema ‘aukcijskom’ principu. Slijedom navedenog, kako bi se omogućilo daljnje raspolaganje zalihom RH te u svrhu sprečavanja prodaje uskladištenog plina iz zalihe RH u Postupku prodaje po cijenama postignutim na aukciji koje mogu biti znatno niže od nabavnih cijena uskladištenog plina za potrebe RH, predlaže se Nalog koji je na snazi do 1. travnja 2023. prilagoditi vremenu trajanja Uredbe, odnosno produljiti do 31. ožujka 2024.’’

Plenković i Filipović opet su se oglušili. Pa im je Barbarić ponovo pisao 27. ožujka. Taj dopis pod oznakom M-107/23MB završava ovako:

‘’Napominjemo kako u preostalom razdoblju trajanja Uredbe, odnosno od 1. travnja 2023. do 31. ožujka 2024. uz planiranu dinamiku preuzimanja plina od Ine te isporuke prema kupcima, poglavito u ljetnim mjesecima, procijenjeni viškovi plina iznose 2039 GWh (ovisno o potrošnji kupaca iz člana 2. stavka 3. Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije NN 104/2/22).’’

Barbarić je Plenkoviću i Filipoviću poslao i opsežnu tablicu u kojoj su precizirane količine plina koje su, sukladno Uredbi i Odluci, isporučene od Ine prema HEP-u te od HEP-a prema kupcima

Ni Plenković ni Filipović opet nisu reagirali. Filipović je dodatno upozoren na opisani problem 29. ožujka pred otprilike petnaest svjedoka. Na sastanku kriznog tima Vlade kojim Filipović po funkciji predsjedava, u prisustvu predstavnika HERA-e, HROTE-a, HEP-a, Ine, Plinacra, kao i velikih trgovaca plinom iz PPD-a i drugih tvrtki te predstavnika Gradske plinare Zagreb, uprava HEP-a upozorila je Filipovića na stvaranje viškova plina, da će ih naročito biti u lipnju i sve negativne posljedice koje to može proizvesti. To je trenutak u kojem su svi ključni akteri u plinskom biznisu u Hrvatskoj od HEP-a čuli da će se pojaviti viškovi plina u lipnju, što demantira više puta izrečene oporbene teze da je kriza stvorena kako bi se netko okoristio, kao i da to treba istraživati. Filipović se na upozorenja oglušio i pred svim prisutnima izričito rekao da nema vremena za tu temu.

Barbarić je potom Filipoviću poslao još jedan dopis 5. travnja pod brojem M128/23MB. Taj dopis nije poslan na znanje Plenkoviću, nego državnom tajniku u Ministarstvu gospodarstva Ivi Milatiću.

Taj dopis završava ovako:

‘’…Obzirom na znatno veću količinu plina koju Ina predaje HEP-u u odnosu na količinu plina koju HEP isporučuje kupcima, krajem travnja 2023. očekuje se zapunjavanje slobodnih kapaciteta PSP kojima raspolaže HEP te plin više neće biti moguće zbrinuti u PSP. Po zapunjenju slobodnih skladišnih kapaciteta HEP će viškove plina nastale provedbom Uredbe koristiti za vlastitu potrošnju te će provoditi njihovu prodaju na domaćem ili inozemnom tržištu, ukoliko se ne naloži drugačije postupanje u svrhu zbrinjavanja viškova plina.’’

Potom je Barbarić prošlog utorka na hitnoj sjednici sazvanoj netom nakon što je do javnosti dospjela informacija o bagatelnoj prodaji viška plina s katastrofalnim posljedicama po HEP, pokazao premijeru Plenkoviću pismene primjerke dopisa koje je s povratnicom poštom preporučeno poslao njemu osobno te ministru gospodarstva Filipoviću.

Barbarić je to učinio pred više svjedoka jer su, među ostalim, osim premijera Plenkovića i ministra gospodarstva Filipovića, tom sastanku još prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Davor Butković i predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić.

Među ostalim, Plenković je i Filipoviću i Barbariću dao nalog da tu temu nastoje što je moguće brže razriješiti, ali i maknuti iz fokusa javnosti. Posve je jasno zašto. Plenković je to tako naredio da sakrije od hrvatske javnosti da je više puta bio izravno upozoren kakav se problem sprema, ali je to ignorirao. Potom je započeo javno lagati hrvatskoj javnosti. Na više izravnih upita novinara odgovorio je da o svemu tek prikuplja podatke. Da je čitao što mu je Barbarić slao i da je na poslu premijera koncentriran, štetu je mogao spriječiti.

Ti Barbarićevi dramatični apeli smještaju premijera Plenkovića i ministra gospodarstva Filipovića u središte izravne političke odgovornosti za enormne gubitke HEP-a nastalih zbog neadekvatnog upliva Vlade na energetsko tržište nakon izbijanja rata u Ukrajini.

Prema navodima više pravničkih izvora, da nisu zaštićeni imunitetom, zbog enormne financijske štete prouzročene HEP-u na račun hrvatskih građana, Plenković i Filipović zbog svojih bi postupaka trebali i kazneno odgovarati, jer je i više nego osnovana sumnja da su njih dvojica počinili kazneno djelo nesavjesnog rada u službi opisanog u 339. članu Kaznenog zakona. Po njemu će se službena ili odgovorna osoba koja kršenjem zakona ili drugih propisa, propuštanjem dužnog nadzora ili na drugi način očito nesavjesno postupa u obavljanju službe, pa time prouzroči težu povredu prava drugoga ili znatnu imovinsku štetu, kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine. Međutim, zbog imuniteta koji uživaju Plenković i Filipović suočeni su tek s političkom odgovornosti za posljedice afere koja je u javnost dospjela nakon što je saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot na enormne gubitke HEP-a upozorio zastupničkim pitanjem.

Nacional je još koncem ožujka u velikom tekstu posvećenom ponašanju Davora Filipovića prenio navode njemu bliskog izvora koji je upozorio na Filipovićev potez kojim je HEP-u nanesena ogromna šteta od oko stotinu milijuna eura. Nju je taj izvor već tada opisao ovako:

‘’Radi se o uskladištenom plinu koji je ova tvrtka preuzela kada je imenovana zagarantiranim opskrbljivačem u segmentu toplinarstva. U prosincu prošle godine vodstvo HEP-a u više dopisa zatražilo je od ministra gospodarstva odobrenje za prodaju uskladištenih količina plina, jer je bilo jasno da će se tržište stabilizirati i da će cijene padati, ali ovaj je to potpuno ignorirao. Cijena plina tada je iznosila 120 eura, a danas se ne kreće iznad 40 eura.’’

U tom članku se još koncem ožujka upozoravalo na rađanje druge plinske afere i tada rekonstruiralo dramatičnu situaciju u kojoj se, zahvaljujući Plenkoviću i Filipoviću, našla strateška hrvatska energetska tvrtka te je i iz političkih izvora bliskih Vladi dobio potvrdu Filipovićevih postupaka prema Barbariću i njegovim zahtjevima.

Također, još koncem ožujka Nacional je dobio i potvrdu da je Plenković osobno u nekoliko navrata održao sastanke s njima dvojicom i naložio im da u interesu države riješe stvar, no to se, kako je vidljivo iz daljnjeg razvoja događaja, nije dogodilo. Dapače: eskaliralo je.

O saniranju tog problema na najvišoj razini – jer osim Filipovića i Barbarića tu su bili još samo premijer Plenković i ministar financija Marko Primorac – vođeni su ozbiljni razgovori i dogovorena je dokapitalizacija kroz različite forme: izravnom injekcijom iz proračuna koja bi iznosila 400 pa potom dodatnih 500 milijuna eura te putem formalnog zajma HEP-ova vlasnika, dakle države. Do konca ožujka to se nije dogodilo isključivo zbog toga što je Plenković tolerirao postupanje ministra Filipovića koji je i jedini član Skupštine te državne tvrtke. Već koncem ožujka Nacional je upozoren na to da su na Filipovićevu adresu počeli stizati dopisi koji su tijekom vikenda iz izvora bliskih Vladi dostavljeni Nacionalu. U tom tekstu Nacional je o Filipovićevu postupanju vezanom uz te dopise objavio sljedeće: ‘’Samo od početka 2023. upućeno je najmanje pet ozbiljnih dopisa na koje uopće nije odgovorio. Isti dopisi paralelno su upućivani i na adresu premijera Plenkovića, koji je u cijeli proces izravno involviran te je dao nalog da se on provede. Filipović ga u ovom slučaju nije poslušao, a nastavio je ignorirati i njegov nalog da se u slučaju HEP-a svi akteri postave razumno i racionalno u interesu države.’’

U trenutku slanja dopisa Barbarić je Plenkoviću i Filipoviću napisao da će 9. veljače HEP-u na ime isporučenog plina od Ine dospjeti obveze od 30,8 milijuna eura bez PDV-a te moli Filipovića da osigura sredstva

Plenković je sve to na koncu pustio da se odvija bez ikakve njegove izravne intervencije. Evo što je o tomu za Nacional koncem ožujka izjavio izvor blizak Vladi:

„Filipović je inzistirao na tome da se prethodni mandat Barbariću na čelu HEP-a produlji na najviše šest mjeseci, a od Plenkovića je tražio i da se poništi natječaj na osnovu kojega je ovaj ponovno izabran za predsjednika Uprave HEP-a. U tome mu nije udovoljeno pa je zategao odnos do krajnjih granica premda time zapravo opstruira državnu kompaniju i ugrožava stabilnost kompletnog hrvatskog gospodarstva.

U posljednjih nekoliko mjeseci povukao je nekoliko potpuno neobjašnjivih, iracionalnih poteza u tom smjeru i nanio HEP-u štetu od nekoliko stotina milijuna eura. No u posljednje vrijeme on se ionako ponaša pomalo iracionalno: nepovjerljiv je prema svim suradnicima izuzev svog savjetnika Jurice Lovrinčevića, uvjeren je da ga se prisluškuje, pa čak i u vlastitom ministarstvu obavlja duge telefonske razgovore – u toaletu“.

Nacional je koncem ožujka na adresu Ministarstva gospodarstva uputio niz pitanja na ovu temu, kao i molbu da ministar Filipović objasni svoje postupanje u konkretnim slučajevima vezanim uz HEP, no iz njegova ministarstva odgovorili su tek jednom jedinom, uopćenom rečenicom koja glasi: „Vlada Republike Hrvatske poduzet će potrebne mjere u svrhu osiguranja održivosti poslovanja i investicijskog potencijala društva Hrvatska elektroprivreda d.d.“

Nacional je s istim pitanjima tada suočio i Ured premijera.  Na njih je tada stigao nešto opsežniji odgovor. U njemu stoji:

„Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvo financija zaduženi su za pronalazak rješenja za dokapitalizaciju HEP-a i rade na tome. Vladi je u interesu da HEP ostane snažna energetska kompanija u 100-postotnom vlasništvu države, pogotovo u okolnostima energetske krize u kojoj smo uspjeli zaštititi građane i gospodarstvo od značajnog rasta cijena energenata. Vlada poduzima mjere u svrhu osiguranja održivosti poslovanja i investicijskog potencijala HEP-a, osobito glede ulaganja u energetsku tranziciju i obnovljive izvore energije. Stoga će Vlada provesti proces dokapitalizacije.“ To se na koncu dogodilo tek nakon što je koncem ožujka Nacional na taj problem upozorio ekstenzivnim tekstom na tu temu, ali čak i nakon provedene dokapitalizacije Plenković je dopustio Filipoviću da nastavi proizvoditi ogromnu štetu HEP-u. Zato interni dokumenti HEP-a koje Nacional sada objavljuje prvenstveno kompromitiraju premijera Plenkovića.

Gubitak HEP-a zbog prodaje plina uskladištenog u Okolima po niskim cijenama procjenjuje se na oko 200 mil. eura

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.