EKSKLUZIVNI INTERVJU S OLIVEROM FRLJIĆEM I PRVE REAKCIJE NA SPLITSKI PROSVJED

Saša Zinaja

Novi broj Nacionala donosi ekskluzivan intervju s redateljem Oliverom Frljićem, zbog čije su predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” održane jučer u sklopu 27. Marulićevih dana na sceni HNK Split, lokalni HSP, HČSP i Koordinacija hrvatskih braniteljskih udruga organizirali prosvjed na kojem je redatelj grubo izvrijeđan. Predstava je počela tek nakon što je policija iz gledališta udaljila dio prosvjednika koji su ušli u kazalište s kupljenom kartom, ali su ometali početak predstave pjevanjem, držeći transparente protiv predstave i Frljića.

Nakon početka prosvjeda, Nacional je kontaktirao Frljića koji je bio u Njemačkoj gdjeu Münchenu priprema novu predstavu “Balkan Macht Frei”. Evo što je Frljić izjavio za Nacional na pitanje boji li se nakon splitskih događanja za svoj život:

“U zemlji u kojoj me se pokušavalo zastrašiti provaljivanjem u moj stan i stan moje djevojke – do dana današnjeg policija nije otkrila tko je to napravio – u kojoj sam primio ni sam ne znam koliko prijetnji smrću, u kojoj sam bio meta huškanja bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u kojoj je
predsjednik Nacionalnog sindikata policije, Nikola Kajkić, lagao da je policija na moju zaštitu potrošila pola milijuna kuna, u kojoj je razbješnjela rulja držala pod opsadom kazalište koje sam vodio, naravno da se nemam čega bojati. Točka na i ovog savršenog funkcioniranja hrvatskih institucija – točnije bi bilo reći križ na U – jest sve ono što se danas događa u Splitu.”

Ekskluzivni intervju s Oliverom Frljićem pročitajte OVDJE

Oliver Frljić, 41-godišnji Travničanin, jedan je od najistaknutijih kazališnih redatelja u zemljama bivše države. Svojim radom uporno izaziva uglavnom desni dio političkog spektra u domovini, ali i u inozemstvu, jer se bavi zločinima tijekom rata 1990-ih, Crkvom, izbjeglicama i svim rak-ranama Zapada. Izvedbom predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” u Frljićevoj režiji, započeo je 24. travnja festival „Marulićevi dani“. Unatoč tome što ju je hrvatska desnica predvođena HRAST-om željela zabraniti, smijeniti organizatore Festivala i oštro sankcionirati redatelja, predstava koja se bavi Europom i izbjegličkom krizom koja ju je zadesila, ipak je odigrana.

Frljiću zabrane nisu strane; ravnatelj Splitskog ljeta Milan Štrljić zabranio je 2008. izvođenje Frljićeve predstave “Bakhe”. Jednaku „dobrodošlicu“ Frljić je imao u Poljskoj, gdje su pristalice ekstremne desnice i Katolička Crkva nekoliko puta tražili njegov doživotni izgon iz te zemlje, čak je bila pokrenuta istraga zbog njegovih kazališnih djela te su tražili zabranu njegovih predstava, što im je nedavno pošlo za rukom s predstavom “Kletva” koja se bavi Katoličkom Crkvom i njezinim brojnim problemima.

Sličan scenarij mogao bi se uskoro ponoviti u Hrvatskoj jer je nova sanacijska uprava Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu najavila moguću zabranu predstave koju je Frljić trebao postaviti na scenu Teatra ITD.

U ekskluzivnom intervjuu za Nacional Oliver Frljić komentirao je najnovije napade na sebe i svoj kazališni rad te ponudio svoje viđenje situacije u Hrvatskoj, koju smatra jednom od perjanica fašizacije Europe; najavio je brojne predstave u Hrvatskoj i inozemstvu te u sklopu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture, radi kojeg je dao ostavku na mjesto intendanta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci i pridružio se timu.

 

Komentiraj