Saša Zinaja

INTERVIEW: OLIVER FRLJIĆ ‘Sve što se događalo u Splitu križ je na U funkcioniranja hrvatskih institucija’

Redatelj predstave ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ Oliver Frljić tvrdi da HDZ još uvijek predvodi dubinsku fašizaciju hrvatskog društva i poručuje svim, kako kaže, političkim panjevima da se vrate u šume iz kojih su došli, a komentira i situaciju u Hrvatskoj i Europi

Oliver Frljić, 41-godišnji Travničanin, jedan je od najistaknutijih kazališnih redatelja u zemljama bivše države. Svojim radom uporno izaziva uglavnom desni dio političkog spektra u domovini, ali i u inozemstvu, jer se bavi zločinima tijekom rata 1990-ih, Crkvom, izbjeglicama i svim rak-ranama Zapada. Izvedbom predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” u Frljićevoj režiji, započeo je 24. travnja festival „Marulićevi dani”. Unatoč tome što ju je hrvatska desnica predvođena HRAST-om željela zabraniti, smijeniti organizatore Festivala i oštro sankcionirati redatelja, predstava koja se bavi Europom i izbjegličkom krizom koja ju je zadesila, ipak je odigrana.

Frljiću zabrane nisu strane; ravnatelj Splitskog ljeta Milan Štrljić zabranio je 2008. izvođenje Frljićeve predstave “Bakhe”. Jednaku „dobrodošlicu” Frljić je imao u Poljskoj, gdje su pristalice ekstremne desnice i Katolička Crkva nekoliko puta tražili njegov doživotni izgon iz te zemlje, čak je bila pokrenuta istraga zbog njegovih kazališnih djela te su tražili zabranu njegovih predstava, što im je nedavno pošlo za rukom s predstavom “Kletva” koja se bavi Katoličkom Crkvom i njezinim brojnim problemima.

Sličan scenarij mogao bi se uskoro ponoviti u Hrvatskoj jer je nova sanacijska uprava Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu najavila moguću zabranu predstave koju je Frljić trebao postaviti na scenu Teatra ITD.

U ekskluzivnom intervjuu za Nacional Oliver Frljić komentirao je najnovije napade na sebe i svoj kazališni rad te ponudio svoje viđenje situacije u Hrvatskoj, koju smatra jednom od perjanica fašizacije Europe; najavio je brojne predstave u Hrvatskoj i inozemstvu te u sklopu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture, radi kojeg je dao ostavku na mjesto intendanta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci i pridružio se timu. Na dan prosvjeda protiv njegove predstave u Splitu, Oliver Frljić bio je u Njemačkoj, ali je pomno pratio što se tamo događalo.

NACIONAL: Bojite li se za život nakon što su u ponedjeljak održani prosvjedi protiv vaše predstave na Marulićevim danima?

U zemlji u kojoj me se pokušavalo zastrašiti provaljivanjem u moj stan i stan moje djevojke, do dana današnjeg policija nije otkrila tko je to napravio, u kojoj sam primio ni sam ne znam koliko prijetnji smrću, u kojoj sam bio meta huškanja bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u kojoj je predsjednik Nacionalnog sindikata policije Nikola Kajkić lagao da je policija na moju zaštitu potrošila pola milijuna kuna, u kojoj je razbješnjela rulja držala pod opsadom kazalište koje sam vodio, naravno da se nemam čega bojati. Točka na “i” ovog savršenog funkcioniranja hrvatskih institucija – točnije bi bilo reći križ na U – jest sve to što se danas događa u Splitu….

Kupite digitalno izdanje Nacionala i pročitajte više, a platite manje

Komentiraj