Ekološka katastrofa: Rijeku Drinu svjetski mediji nazvali ‘planinom smeća’

Na samom ulazu u Višegrad u Drinskom jezeru pluta gomila smeća koje je stiglo rijekom Lim iz Crne Gore i pritokama Drine iz gradova gornjodrinske regije, a vijest o katastrofalnom zagađenju na rijeci Drini dospjela je i do svjetskih medija.

Procjenjuje se da je na branu u Višegradu stiglo oko četiri tisuće kubnih metara otpada nakon što je pukla lančanica koja nije mogla izdržati toliki pritisak, a problem je nastao jer se u njoj skuplja više smeća nego što se čisti.

Zbog otpada poput plastike koja je jedan od glavnih zagađivača okoliša, ali i drugih predmeta rijeku Drinu svjetski mediji nazvali su ‘planinom smeća’.

“Ovo je ogroman problem”, rekao je Dejan Furtula iz Udruge građana “Eko Centar” iz Višegrada koji već deset godina procjenjuje ovakvu ekološku katastrofu. “Ovo zagađenje ima ogroman utjecaj na lokalnu biološku raznolikost. Mikroplastiku apsorbiraju ribe, a mi jedemo ribe. Ne postoji infrastruktura za reciklažu. Smeće se spaljuje pa ljudi udišu plinove koji nastaju tom prilikom”, rekao je aktivist za Euronews.

Direktor Hidroelektrane Višegrad Nedjeljko Perišić novinarima je rekao kako ovaj problem traje već godinama te naglasio da su učinili sve što su mogli kako ne bi doveli u pitanje rad Hidroelektrane.

Komentiraj