Državna tajnica o ubojstvu djece: “Nismo imali prijava za nasilje u toj obitelji, potpuno je neshvatljivo ono što se dogodilo”

Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić dala je izjavu za medije vezanu uz ubojstvo troje malodobne djece noćas u zagrebačkim Mlinovima, javlja N1.

Podsjetimo, u stanu u zagrebačkom naselju Mlinovi policija je u noćnim satima pronašla troje najvjerojatnije ugušene djece i njihova oca koji je pokušao počiniti samoubojstvo, doznaje se u subotu u policiji.

“Zgranuti smo ovim strašnim i tragičnim događajem. Potpuno je neshvatljivo ono što se dogodilo. Obitelj je mjesto gdje bi djeca trebala biti voljena i zaštićena, a ovdje imamo potpuno drugu, prestrašnu situaciju”, kazala je Mađerić te izrazila sućut obitelji.

Sustav socijalne skrbi

“Što se tiče sustava socijalne skrbi, ova obitelj je tijekom 2018. bila u nadležnom centru za socijalnu skrb tijekom obveznog savjetovanja koji je standardni postupak za sve obitelji koje se razvode. Oni su došli zajednički s unaprijed postignutim dogovorom o zajedničkoj roditeljskoj skrb i nakon toga nije bilo postupanja dijela u Centru za socijalnu skrb. Centar za socijalnu skrb nije imao niti jednu prijavu kako pojedinaca, majke i bilo kojih drugih tijela koje bi ukazivale na obiteljsko nasilje prema djeci ili majci”, istaknula je.

Istaknula je da u Hrvatskoj trenutno postoji 25 skloništa za žrtve obiteljskog nasilja te da se tijekom pandemije koronavirusa prati popunjenost tih skloništa, a trenutna popunjenost je oko 50 posto.

“Ima slobodnih kreveta. Ono što je važno reći jest da smo proše godine pustili u rad i nacionalni pozivni centar, liniju gdje se 24 sata na dan, sedam dana u tjednu, 365 dana u godini sve žrtve ili obitelj, svatko tko ima bilo koju sumnju na nasilje može prijaviti”, navela je Mađerić.

Naglasila je da je suradnja ključna, ali da je najveća odgovornost na Vladi.

“Ako itko ima bilo koju sumnju na nasilje, neka je prijavi. Centar za socijalnu skrb i tijela nisu mogla postupati jer nisu imali informacije niti prijavu za nasilje”, dodala je.

Harald Kopitz, otac koji je ubio svoje troje djece, ostavio oproštajnu poruku na Facebooku

Komentiraj