DRIVE IN: Nakon Zagreba i Karlovca testiranje iz auta od danas moguće u Rijeci i Splitu

Nakon što je Zagreb prvi krenuo sa testiranjem na koronavirus putem drive in principa, taj primjer su prihvatili i drugi gradovi diljem Hrvatske. Od danas je ta mogućnost pružena građanima Rijeke i Splita.  Za sada se na taj način može testirati u Zagrebu, Karlovcu, Rijeci i Splitu.

Drive in testiranje u Rijeci

Drive-in testiranje na koronavirus počelo je u utorak i u Rijeci na prostoru ispred županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, a zaraza je potvrđena jednoj novoj osobi pa je u Županiji sada ukupno 48 oboljelih, od kojih je 11 ozdravilo.

Ravnatelj Zavoda Vladimir Mićović rekao je na konferenciji za novinare kako se u Rijeci povećava broj testiranja, pa će tako od danas oni građani koji od svojih obiteljskih liječnika ili epidemiologa imaju propisane indikacije na bolest moći automobilima doći ispred Zavoda na uzimanje uzorka.

Mićovič je dodao kako se nastavlja i uzimanje uzoraka u ambulanti ispred Zavoda, navodeći da je u Županiji pod epidemiološkim nadzorom i u samoizolaciji trenutno oko 400 ljudi.

Drive in testiranje u Splitu

Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije od ponedjeljka je počeo uzimati briseve za testiranje na koronavirus, a s tim u vezi uvedeno je i drive-in testiranje, doznaje se od ravnatelja Doma zdravlja Marka Rađe.

Kako je rekao Rađa, brisevi se uzimaju tako što dežurna ekipa u ambulanti Covid-19 na Mertojaku radi trijažu i listu za uzimanje briseva. Sljedeći dan pacijenti dolaze u krug KBC-a Križine, na samom izlazu Križina, nasuprot PET centru.

“Sve je složeno da se može provoditi drive-in uzimanje briseva, ali ako ne ide iz auta, pacijenti uvijek mogu izići iz auta i sjesti na klupu da im se uzme bris. Analiza se radi u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo i prvi današnji bris će se obraditi sutra ujutro. Namjera je da se uzorci uzeti kroz jutro odmah istog dana analiziraju i da nalazi budu gotovi tijekom popodneva”, rekao je za Hinu Rađa.

Danas je uzeto prvih 11 briseva, a sljedećih će se dana, očekuje se, uzimati do 50 briseva na dan.

 

 

 

Komentiraj