KARLOVAC: Bris za testiranje na koronavirus također putem DRIVE IN-a

Po uzoru na zagrebački  Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Opća bolnica Karlovac od četvrtka je organizirala uzimanje brisa iz nosa i ždrijela za  testiranje na COVID-19 iz automobila pacijenata, ispred bolnice je formiran kružni tok, a na testiranje građani mogu doći isključivo uz preporuku liječnika i najavu dan ranije.

Uz kružni tok je i vanjska ambulanta COVID- 19, šator u kojem su se do danas uzimali brisevi, a u kojem su i pacijenti čekali na red pa su  bili u potencijalnom riziku od zaraze.

Sada se po preporuci svog liječnika, infektologa ili epidemiologa, pacijenti najavljuju dan ranije. Dolaze na parkiralište karlovačke Opće bolnice u svom automobilu, iz njega ne izlazi, već otvaraju prozor automobila, a liječnik i medicinska sestra, uzimaju  briseve i provjeravaju podatke. Uzorak epidemiološkog testa svakog pacijenta se pakira, evidentira, priprema za transport u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Ravnatelj Opće bolnice Karlovac Ervin Jančić poručio je građanima da na testiranje mogu doći isključivo uz preporuku liječnika i najavu dan ranije. Ističe da se pacijenti naručuju približno u isto vrijeme, njih prosječno oko 40, da bi brisevi na analizu u Zagreb mogli ići istovremeno, te da se kroz 12 do 18 sati i vrate zajedno u karlovačku bolnicu.

Na pitanje hoće li se u dogledno vrijeme testiranje moći obavljati i u karlovačkim laboratorijima, ravnatelj Jančić je rekao da oni nemaju potreban visokospecijaliziran laboratorij, ali da imaju školovane ljude, te da bi ovisno o potrebama mogli s državne razine primiti opremu i obavljati testiranja. No, dodao je, o tome odlučuje Ministarstvo zdravstva i nacionalni Stožer Civilne zaštite.

 

Komentiraj