DOZNAJEMO Gradska plinara Zagreb – Opskrba ipak ostaje bez ključnog posla, Zagrepčanima će plin isporučivati drugi

Autor:

Gradska plinara Zagreb - Opskrba

Jurica Galoic/PIXSELL

Iako je još u ponedjeljak ujutro izgledalo da Gradska plinara Zagreb – Opskrba (GPZO) ima kakve-takve šanse nastaviti opskrbljivati stanovnike metropole plinom i u naredne tri godine, posljednje informacije govore da je to gradsko poduzeće izgubilo utakmicu.

Naime, kako neslužbeno doznaje nacional.hr, posao opskrbe Zagreba plinom, po svemu sudeći, više neće obavljati GPZO.

Iz dokumenata koji su u našem posjedu proizlazi da će taj posao, osim ako se ne dogodi neko čudo, u narednom razdoblju trebala obavljati tvrtka Međimurje Plin koja do sada Zagreb nije opskrbljivala tim energentom, budući da je više od 160 godina to radila zagrebačka Gradska plinara.

‘Gotovo da i nemaju školovane trejdere’

“Osnovni problem Gradske plinare Zagreb – Opskrba je taj da je to trading tvrtka koja gotovo da i nema školovane trejdere, ljude koji znaju nabavljati i trgovati plinom na plinskim burzama, pa takvi, neekipirani, oni praktički samo kupuju od drugih trading tvrtki kao sto su MET, EON ili PPD. U ovakvoj situaciji je užasno bedasto da GPZO nije išla s nižom cijenom, kako bi svakako dobila na tenderu, nego su relativno lakomi išli s visokom cijenom. Već su jednom, prije mjesec dana, imali situaciju iz koje nisu izgleda ništa naučili“, kaže za nacional.hr jedan sugovornik dobro upućen u plinski biznis.

Opskrba plinom u narednom razdoblju, FOTO: Nacional

Dodaje, kako takvo stanje stvari i stvara problem.

“Vrlo je neodgovorno upuštati se u ovakav posao a da ne koristiš ljude koji su stručni u tom poslu. Tada je rizik od ovakvog gubitka puno veći. Naime, i veće tvrtke od Gradske plinare Zagreb – Opskrba mogu izgubiti ovakve natječaje, ali ovo je baš onako očigledno amaterski izvedeno“, pojašnjava naš sugovornik.

‘Kao da zrakoplovom ne upravlja pilot nego vozač taksija’

“To je kao da zrakoplovom ne upravlja pilot nego, primjerice, vozač taksija“, dodaje.

Podsjetimo, GPZO se natječe s Međimurje Plinom za nastavak opskrbe Grada Zagreba tim energentom. No, kako su u ponedjeljak objavili mediji, uključujući i nacional.hr, ponuda GPZO-a u konačnici je skuplja od one koju je za opskrbu 235.000 zagrebačkih kućanstava dalo Međimurje Plin.

Visoke marže

Problem cijene opskrbe koje tvrtke nude je u visini marži. Naime, prema pisanju 24 sata, na natječaju koji je završio u petak ograničenje je bilo 10,5 eura. GPZO je ponudio 10,2 eura, a Međimurje Plin 9,5 eura.

Konačnu odluku o tome tko će Zagrepčane u naredne tri godine opskrbljivati plinom donosi HERA. Regulator bi tu odluku trebao obznaniti u srijedu. Ipak, čini se da je jednostavna računica prevagnula u korist Međimurje Plina.

Ugrožena radna mjesta

Zanimljivo je da na to uvijeno upozorava i predsjednik Sindikata distribucije plina i plinske tehnike Vlatko Kottnig, koji je u izjavi za 24 sata upozorio da je GPZO na natječaju HERA-e ponudio znatno lošiju cijenu od one koju je ponudilo Međimurje Plin. Štoviše, Kottnig je kazao i da bi GPZO mogao prestati i postojati ili, u boljem slučaju, otpustiti većinu radnika ako izgubi ključni posao opskrbe metropole plinom.

Na to upozorava i naš ranije spomenuti sugovornik.

“Sada su ugrožena radna mjesta oko 100 zaposlenika. Ipak, mnogi od njih imaju specifična znanja u plinskom segmentu, iako nisu trejderi, ali za stvoriti takvu tvrtku, trebaju desetljeća, a ovakvim neodgovornim potezima uništava se vrijedna intelektualna struktura Gradske plinare Zagreb Opskrba“, kaže on za Nacional.

‘Uprava se kockala sa sudbinom tvrtke i izgubila’

Slamka spasa za GPZO mogla bi biti eventualna nova odluka HERA-e da poništi natječaj. No, male su šanse da će se regulator odlučiti na takav potez, budući da je već jednom, krajem travnja, poništio natječaj.

“I to je ono sto je apsurdno – ponovljeni natječaj s istim scenarijem. Dakle, na isti način dva puta tako izgubiti je stvarno vrhunski neodgovorno“, zaključuje naš sugovornik.

Sličnu je ocjenu za 24 sata dao i Kottnig.

Uprava se opet kockala sa sudbinom tvrtke i izgubila. Ovo je rezultat njihove nesposobnosti i nastat će pravi kaos“, kazao je.

Politička šteta uoči lokalnih izbora

Na kraju, osim pitanja tko će Zagreb u narednom razdoblju opskrbljivati plinom, postavlja se i pitanje političke težine cijelog ovog slučaja koji se odvija samo godinu dana prije lokalnih izbora.

Tomislav Tomašević

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, FOTO: Zeljko Hladika/PIXSELL

Naime, kako su mediji objavili, u gradskoj upravi na čelu s Tomislavom Tomaševićem već je zavladala poprilična panika zbog izglednog gubitka natječaja.

TOMAŠEVIĆ ‘NA IGLAMA’ Gradska plinara mogla bi izgubiti posao opskrbe Zagreba plinom

U Gradu su svjesni da će pretrpjeti i političku štetu, budući da je direktor GPZO-a Jeronim Tomas njihov izbor.

To znači da bi Tomašević mogao ostati upamćen kao gradonačelnik za čijeg mandata je Gradska plinara izgubila opskrbu tim energentom na vlastitom terenu. I to u situaciji u kojoj se dosadašnji popis opskrbljivača plina u ostalim hrvatskim gradovima najvjerojatnije neće značajnije promijeniti.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.