Davor Štern: “Marže na goriva su neobično visoke, Vlada ima pred sobom vrući krumpir”

Autor:

Nacional

Stručnjak za energetiku Davor Štern u srijedu je komentirao rast cijena goriva. Poručio je da Vlada, odnosno država tu teoretski ima mogućnosti reagirati, ali je pitanje je li to svrsishodno i može li si to dozvoliti.

“Potrebe proračuna su takve kakve jesu, naročito nakon pandemije i svih njenih troškova i uravnotežena bilanca je ono o čemu ministar Zdravko Marić mora brinuti. Prostora za djelovanja mislim da nema u trošarinama i PDV-u nema jer čim se dirne u veličine koje su statične, otvara se prostor za manipulacije”, rekao je Štern gostujući na N1 televiziji.

Istaknuo je da ne optužuje nikoga, ali se sjeća vremena od prije dvadesetak godina, kad su bile plivajuće trošarine, da su se događale razne situacije.

“Kad se roba čije se cijene redovno mijenjaju, vi svaki put morate napraviti inventuru na svakoj benzinskoj postaji, to otvara vrlo složenu knjigovodstvenu akciju i bojim se da se tu može puno toga dogoditi”, objasnio je.

Kad su u pitanju distributeri i njihove visoke marže, Vlada, poručuje Štern, može intervenirati. “Jedino gdje vidim da Vlada može intervenirati, ne znam na koji način, je da se dogovori s distributerima, trgovcima da se te marže smanje, stvarno su velike. Dopustilo im se za vrijeme pandemije zbog gubitaka, promet je manji, no to je bilo u svim granama gospodarstvima i nigdje nije ostao takav disparitet. Neuobičajeno su visoke marže”, rekao je.

Marža za gorivo, kaže, za benzin iznosi 1,40 kuna za benzin i 2,18 kuna za dizel. Napominje da je u zadnjih nekoliko godina proizvodnja dizela smanjena. “Kako su rafinerije išle na modernizaciju, da se smanji količina prljavih goriva, a to je dizel, smanjila se proizvodnja u svijetu, a broj vozila nije te je tako došlo do potražnje i više cijene. No kako je došlo do dispariteta u maržama, ne mogu odgovoriti. To je stvar distributera i onoga s kojim vodi dijalog”, istaknuo je.

Objasnio je da nikome ne možete narediti u tržišnoj ekonomiji, ali postoje mehanizmi. “Država ma neke mehanizme, može imati u krajnjoj liniji zakon o maksimiziranju marži u određenim grupama proizvoda. S druge strane, korisnici dizela i benzina, gospodarski subjekti, prijevoznici… Bojim se da će to izazvati cijeli niz poskupljenja robe koju voze. Mislim da Vlada ima pred sobom vrući krumpir koji će, nadam se uspjeti riješiti”, poručio je.

Štern kaže da moramo postati realni činjenice da će energija biti sve skuplja, te da u Hrvatskoj moramo naći mogućnosti da nedostatke nadoknadimo kroz forsiranje obnovljivih izvora energije. “Mislim da tu leži jedan veliki dio, da se odmaknemo barem malo. Država tu može puno napraviti da se ubrza izgradnja, da se malo odgovornije postavi prema lokalnim sredinama koje otežavaju, kroz papirologiju, kroz odgađanja, izgradnju postrojenja za obnovljive izvore energije”, zaključio je stručnjak za energetiku.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.