TOMAŠEVIĆ ‘NA IGLAMA’ Gradska plinara mogla bi izgubiti posao opskrbe Zagreba plinom

Autor:

Gradska plinara Zagreb - Opskrba

Jurica Galoic/PIXSELL

Prvi put u 162 godine postojanja zagrebačka Gradska plinara Opskrba bi mogla prestati opskrbljivati Zagrepčane plinom.

Novi opskrbljivač bi mogao biti Međimurje plin koji dosad nije poslovao u Zagrebu, piše 24 sata.

HERA već poništila jedan natječaj

Naime, Gradska plinara Zagreb – Opskrba, kojoj je konačni vlasnik Grad Zagreb, ponudila je znatno lošiju cijenu na natječaju regulatora HERA-e koji je završio u petak. Ako HERA opet ne poništi natječaj kao što je već jednom učinila, Gradska plinara Zagreb Opskrba bi mogla i prestati postojati ili će morati otpustiti većinu radnika.

Informaciju da je GPZO ponudio lošiju cijenu za 24 sata je potvrdio Vlatko Kottnig, predsjednik Sindikata distribucije plina i plinske tehnike. Neslužbenu potvrdu dobili su iz još dva neovisna izvora.

U Gradskoj plinari i HERA-i bez komentara

Iz Gradske plinare Zagreb – Opskrba, koju vodi Jeronim Tomas, nisu htjeli ništa komentirati do konačne odluke koju HERA mora donijeti u srijedu.

Upit je 24 sata poslao i HERA-i, ali i oni kažu da ne mogu ništa komentirati dok se sve ponude ne analiziraju i ne donese konačna odluka.

‘Rezultat nesposobnosti Uprave’

“Uprava se opet kockala sa sudbinom tvrtke i izgubila. Ovo je rezultat njihove nesposobnosti i nastat će pravi kaos“, kazao je Kottnig.

HERA je već jedan natječaj poništila kada je Međimurje plin krajem travnja dalo povoljniju cijenu za opskrbu 235.000 zagrebačkih kućanstava.

Problematične marže

Opskrbljivači se za cijelu Hrvatsku natječaju nudeći svoju maržu – tko ponudi nižu, trebao bi pobijediti. Natječaj je raspisan za opskrbu sljedeće tri godine. Na poništenom natječaju je maksimalna marža mogla biti 11 eura po megavatsatu.

GPZO koji je dosad radio s maržom od 9,6 eura ponudio je čak 10,9 eura, a Međimurje plin bilo je jeftinije i ponudilo 10,8 eura.

Na natječaju koji je završio u petak ograničenje je bilo 10,5 eura. GPZO je ponudio 10,2 eura, a Međimurje plin 9,5 eura, što je znatno niža marža, ističe .

“Nevjerojatno je da je naša uprava bila nespremna i za sljedeći natječaj i nisu ozbiljno shvaćali konkurenciju“, kazao je Kottnig.

Strah u gradskoj upravi

Kako 24 sata neslužbeno saznaje, u gradskoj upravi na čelu s Tomislavom Tomaševićem vlada prilična panika oko natječaja.

Svjesni su da će pretrpjeti i političku štetu jer je direktor Tomas njihov izbor. A Tomašević će biti zabilježen kao gradonačelnik za čijeg mandata je Gradska plinara Opskrba izgubila opskrbu Zagrepčana.

‘Nismo predatori. Europa je bila krcata plinom, tankeri kod LNG-a u Litvi nisu se mogli iskrcati, a naša Vlada nije mijenjala Uredbu ni cijene’

Ipak, treba još pričekati konačnu odluku regulatora u srijedu.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Marijan

prije 3 tjedna

Ništa novo, problem je u trenutnoj vladi grada Zagreba.