Gradska plinara tvrdi da ‘nema govora o tome da bi mogla bankrotirati’

Autor:

17.02.2018., Zagreb - Gradska plinara Zagreb - Opskrba d.o.o., racun za plin. "nPhoto: Goran Stanzl/PIXSELL

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Gradska plinara Zagreb – Opskrba (GPZO) iskoristila je zakonsku mogućnost da joj država nadoknadi gubitke u nabavi plina koji su nastali zbog regulacije cijene plina.

“GPZO u potpunosti postupa po rokovima i načinu podnošenja zahtjeva za nadoknadu razlike u cijeni plina prema Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Sve u cilju neometane opskrbe plinom svojih korisnika”, odgovoreno je iz Holdinga na pitanje jesu li točna medijska nagađanja da bi zagrebačka Gradska plinara zbog spomenutih gubitaka mogla ostati bez dozvole Hrvatske energetske regulatorne agencije za javnu opskrbu plinom.

Nagađanja o slomu GPZO-a ne uzimaju u obzir da je država preuzela obvezu da toj i drugim plinarama nadoknadi gubitke u nabavi plina, kao ni činjenicu da je GPZO tu pomoć od države i zatražio.  Iz tog razloga je jasno da nema govora o tome da bi zagrebačka Gradska plinara mogla bankrotirati i ostati bez dozvole.

Razlika u cijeni u nabavi plina nastala je zbog intervencije države u cijenu plina, potvrđeno je u Holdingu. “Uredbom Vlade RH o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije došlo je do intervencije na tržištu plinom, koja utječe i na poslovanje GPZO-a”, ističu u Holdingu.

Riječ je o tome da je Vladinom uredbom iz sredine ožujka ove godine plinarama koje isporučuju plin u javnoj usluzi nametnuta cijena nabave plina od trgovaca u iznosu od 41 eura za megavatsat. S druge strane, plinare su s trgovcima sklopile višegodišnje ugovore u koje su u pravilu ugrađene više, tržišne cijene, piše  Jutarnji list.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.