HERA naložila Plinari Zagreb da hitno uključi nove kupce. Zahtjeva je više od 10 tisuća

Autor:

31.03.2020., Zagreb - Od 1. travnja pojeftinjuje plin za kucanstva, pri cemu najveci hrvatski opskrbljivac Gradska plinara Zagreb-Opskrba cijene smanjuje za 5,3 posto.

Igor Kralj/PIXSELL

Gradska plinara – Oprkrba (GPZO) ‘zatrpana’ je zahtjevima kupaca koji se žele vratiti u javnu uslugu opskrbe plinom. Zahtjeva je, piše u subotu Jutarnji, više od deset tisuća. GPZO je po ‘sili zakona’ dužan preuzeti kupce koji se iz komercijalne vraćaju u javnu uslugu opskrbe plinom.

“Ne možemo sve pristigle zahtjeve tako brzo obraditi. U završnim smo razgovorima s Vladom da se ova situacija razriješi”, poručili su iz GPZO-a čija je uprava ljetos, kada je postalo jasno da će se zbog rasta cijena plina, a u nabavi na globalnom tržištu troškovi kupnje postali su za plinare veći i do 600 posto, upozorila da neće moći primiti kućanstva koja će zbog očekivanog rasta cijena u komercijalnoj zatražiti prijelaz u javnu uslugu.

Očekivani trošak primanja novih kupaca uprava GPZ-a, predvođena Jeronimom Tomasom, procijenila je ljetos na 100 milijuna eura. Nakon apela GPZO-a reagirala je Hrvatska energetska regulatorna agencija. Prvo je 9. rujna HERA javno upozorila GPZ da je u obvezi primiti kupce koji se vraćaju u javnu uslugu, da bi 14. rujna izdala i nalog GPZ-u da to učini s pripadajućim rokovima koji su, međutim, već istekli.

Naime, Agencija je naložila GPZO-u da se zahtjevi kućanstava koji su im stigli do 14. rujna odmah stave u obradu i pokrene postupak promjene opskrbljivača, a zahtjevi koji su im stigli nakon 14. rujna obrade najkasnije do 19. rujna. Iz GPZ-a su za Jutarnji ponovili da se radi o prekratkim rokovima i ponudili rješenje: “S relevantnim institucijama dogovaramo rješenje da se svi ti kupci tehnički prebace na GPZO do 1. listopada i da se za njih osiguraju dodatne količine plina sukladno novoj Uredbi Vlade”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.