Unatoč sankcijama Mađarska sklopila novi sporazum s Rusijom o opskrbi naftom i plinom

Autor:

09.11.2022., Pula - Inina plinska platforma Ivana A i Ivana K Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Mađarska je s Rusijom sklopila nove sporazume kojima je osigurala kontinuiranu opskrbu prirodnim plinom i naftom, izjavio je ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto. Suradnja s Rusijom i dalje je ključna za energetsku sigurnost Mađarske sve dok je opskrba energijom fizičko pitanje, a ne političko ili ideološko, rekao je mađarski ministar u utorak nakon sastanka s potpredsjednikom ruske vlade Aleksandrom Novakom u Moskvi.

Iako je Europa „ponosna što je prebrodila zimu”, nedavno izvješće Međunarodne agencije za energiju (IEA) signalizira da će sigurna opskrba energijom u idućoj sezoni grijanja biti ključna, naveo je Szijjarto.

Ništa nam ne jamči da će iduća zima biti blaga kao prošla, kineska potražnja za energentima jača zbog otvaranja gospodarstva nakon pandemije, a europski su kapaciteti za ukapljeni plin ograničeni, objasnio je.

Mađarska će po novim sporazumima moći po potrebi uvesti više plina no što je utanačeno dugoročnim ugovorima o opskrbi, a osigurala je i odgodu plaćanja ako cijena prekorači 150 eura, bez obzira na trenutne cijene, rekao je.

Iako su cijene plina trenutno znatno niže, „prošla godina pokazala je da se moramo pripremiti i za ekstremne situacije”, dodao je.

Napomenuo je i da ga je Rusija uvjeravala da su tehnologija, znanje i dijelovi potrebni za rad plinovoda TurkStream spremni unatoč sankcijama.

Mađarska je po njegovim riječima lani oko 80 posto nafte dobila cjevovodom Družba, a s Rusijom je dogovoreno da će ruski dobavljači i dalje mađarskoj naftnoj i plinskoj kompaniji MOL dopremati naftu preko ukrajinsko-mađarske granice.

Rusija je svojedobno predlagala i druga rješenja prema kojima bi odgovornost za isporuke preuzela Mađarska, ali bolje je to izbjeći u trenutnoj situaciji”, napomenuo je Szijjarto.

Kako bi osigurao isporuke nafte preko Ukrajine, MOL će tranzitnu naknadu plaćati izravno operatoru ukrajinske mreže cjevovoda, dodao je Szijjarto.

Mađarski ministar sastao se u Moskvi, prema priopćenju, i s izvršnim direktorom Rosatoma Aleksejem Likhačevim.

Mađarska i Rusija postigle su dogovor o izmjenama ugovora o dogradnji i financiranju nuklearne elektrane u Paksu kako bi se omogućio nastavak i dovršetak projekta.

Od njegovog potpisivanja prošlo je devet godina pa ugovor mora uzeti u obzir tehničke i tehnološke promjene, a valja uzeti u obzir i sankcije, rekao je Szijjarto, prema priopćenju, dodavši da će, nakon što izmjene budu usuglašene, zatražiti dozvolu Europske komisije.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.