Dobre vijesti iz MUP-a: Za vikend nije bilo poginulih u prometu

Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je u ponedjeljak da tijekom proteklog vikenda na hrvatskim prometnicama nije bilo prometnih nesreća s poginulim osobama, dok je zaustavljeno 19 ponavljača najtežih prekršaja.

Od ukupno 4525 prekršaja najviše je bilo prekoračenja dopuštene brzine (1895), a slijede nekorištenje sigurnosnog pojasa (518) i nepropisno korištenje mobitela u vožnji (295). Prilikom vožnje u alkoholiziranom stanju uhvaćeno je 220 vozača.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobi od 41 do 50 godina – 49 takvih prekršaja, kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0.51 – 1.00 g/kg.

Najveće prekoračenje brzine od 201 kilometar na sat zabilježili su policajci PU vukovarsko-srijemske, dok je najveća izmjerena koncentracija alkohola, od 2.3 promila, zabilježena na zagrebačkom području.

Policija je u nadzoru prometa posebno bila usmjerena prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 19 ponavljača. Devetero recidivista je vozilo u alkoholiziranom stanju, a petero prije stjecanja prava, dok je isto toliko upravljalo za vrijeme zabrane upravljanja vozilom, dodali su iz Ravnateljstva policije. Protiv 16 recidivista je proveden žurni prekršajni postupak, prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Ministarstvo je izvijestilo da je u siječnju u prometu poginulo 13 osoba, što je 40,9 posto manje nego u 2019. godini, a za 43,5 posto manje nego u prošloj godini. U MUP-u dodaju da je u 2020. u prometnim nesrećama poginulo 237 osoba, što je 60 osoba ili 20,2 posto manje nego godinu ranije.

Komentiraj