DIGITALIZACIJA MEDIJA: Digitalni radio DAB+ kao zelena tehnologija

Emitiranjem radija putem DAB+ platforme štedi se energija, odnosno ekološki i ekonomski je bolji od postojećeg analognog FM sustava odašiljanja

Održivi razvoj i digitalna transformacija dulje su vrijeme u središtu europske, kao i svjetske politike. Napredak tehnologije potiče mnoge organizacije da daju svoj doprinos očuvanju okoliša i okrenu se zelenoj i digitalnoj tranziciji. Na tom putu bitno je prepoznati kvalitetna rješenja te ih implementirati na način da ispunimo potrebe sadašnjih i budućih naraštaja.

Namjera Europske unije je postati „klimatski neutralna” za manje od trideset godina. Kako bi se ova vizija ostvarila i Hrvatska kao dio EU-a ima svoju ulogu.

Brza digitalizacija medijskog svijeta stigla je i do radija koji ostaje suputnik naše svakodnevnice i kojeg sluša velik dio populacije, a OIV je tu da taj napredak donese i građanima naše zemlje.

Razvoj tehnologije mijenja način na koji se zvuk prenosi i konzumira, a migracija s analognog na digitalno proces je koji donosi brojne izazove, ali i prilike za sudjelovanje u ostvarenju održivosti.

Naime, emitiranje radijskog programa na FM-u jedna je od posljednjih analognih tehnologija današnjice koja je dosegla svoje granice. Dostupne VHF frekvencije u potpunosti su zauzete te ne postoji mogućnost emitiranja novih programa putem FM-a, dok na novoj digitalnoj platformi DAB+ ima više mjesta za dodatne radio postaje budući da se emitira njih nekoliko u jednom multipleksu.

OIV PROMO

Dodatno, uz čistu, digitalnu kvalitetu zvuka bez internetskih troškova, DAB+ nudi dodatne usluge kao što su elektronički programski vodiči, naslovnice albuma u boji, vijesti ili prometne informacije.

Spektralna učinkovitost DAB+ višestruko je bolja od FM-a, a postoji i značajno smanjenje neionizirajućeg EM zračenja po odašiljačkoj lokaciji. Emitiranjem radija putem DAB+ platforme štedi se energija odnosno ekološki i ekonomski je bolji od postojećeg analognog FM sustava odašiljanja.

U istraživanju koje je OIV proveo 2017. godine, uspoređeno je šest postojećih nacionalnih FM mreža s jednom DAB+ mrežom u kojoj bi se odašiljali ti isti programi, uz napomenu kako preostaje još otprilike pola multipleksa za dodatne programe. Rezultati su pokazali da bi se potrošnja električne energije smanjila za sedam puta tj. za više od 85%, a time i godišnja emisija stakleničkih plinova.

Upravo znatno manja potrošnja energije najznačajniji je doprinos očuvanju okoliša budući da se spomenutim smanjenjem emisije stakleničkih plinova odnosno smanjenjem ugljičnog otiska (engl. carbon footprint) postiže održivije, tzv. „zeleno emitiranje“.

Dugoročna održivost dug je proces i ne može se realizirati u kratkom roku, ali potencijal ove tehnologije u doprinosu za očuvanje okoliša dovodi nas bliže cilju.

Sve više država oslanja se na digitalni radio i počinje uvoditi nove digitalne programe. U zemljama gdje je DAB+ prisutan već dulje vrijeme ponuda programa značajno se povećala, a neke zemlje planiraju i potpuni prelazak na ovu tehnologiju.

OIV PROMO

Komentiraj