Demokrati suočeni s bezizglednom borbom ako Trump dobije i drugo ispražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu

EPA/SHAWN THEW

Ako su američki demokrati mislili kako je bilo teško zaustaviti prvog kandidata predsjednika Donalda Trumpa za Vrhovni sud, bit će im još teže ako dobije prigodu da popuni još jedno upražnjeno mjesto, moguće da zamijeni najutjecajnijeg sudca, Anthonyja Kennedyja.

Kennedy, konzervativac koji ponekad drži stranu s liberalnim sudcima suda u ključnim slučajevima poput prava homoseksualaca i pobačaja, jedan je od troje sudaca koji imaju 78 ili više godina. Sudac Stephen Breyer ima 78, a njegova kolegica liberalka Ruth Bader Ginsburg 64.

Bivši Kennedyjevi savjetnici u Vrhovnom sudu rekli su da sudac, koji puni 81 godinu u srpnju, možda razmišlja o umirovljenju bilo ove godine ili 2018.

To bi Trumpu dalo daljnju mogućnost da oblikuje sud nakon što je njegov prvi kandidat Neil Gorsuch prisegnut u ponedjeljak na doživotni posao sudca kako bi zamijenio pokojnog konzervativca Antonina Scaliu pošto je svladao žestoko protivljenje demokrata u procesu potvrde u Senatu.

Kennedy je vodio Gorsuchovu sudsku prisegu na svečanosti u Bijeloj kući, a Trump je gomilao pohvale na račun sudca koji je proveo skoro tri desetljeća u najvišem američkom sudu nazvavši ga “velikim čovjekom izvanrednih postignuća”.

Gorsuch je jedan od Kennedyjevih bivših savjetnika. Kennedy planira susret svojih savjetnika u lipnju, a ne sljedeće godine kako se očekivalo.

Ako Kennedy odstupi to će za Vrhovni sud imati goleme posljedice. On je proteklog desetljeća bio glas u velikim slučajevima koji je mogao ići na bilo koju stranu. Gorsuchova potvrda obnovila je konzervativnu većinu od 5-4 u sudu. Ako Kennedy kada god otišao iz suda bude zamijenjen pouzdanim konzervativcem to će sud pomjeriti dalje nadesno.

Republikanci imaju većinu od 52-48 u Senatu. Kako bi osigurali Gorsuchovu potvrdu izglasovali su zabranu proceduralne smetnje zvane filibuster koja je zahtijevala super-većinu od 60 glasova kako bi se dopustilo glasovanje za potvrdu kandidata za Vrhovni sud ostavljajući demokrate koji su manjina s malo streljiva za slijedeću borbu za imenovanje

“Mislim da će biti vrlo teško demokratima imati snage za odbacivanje budućeg Trumpova kandidata bez prijetnje filibusterom”, rekla je politička znanstvenica Sarah Binder sa Sveučilišta George Washington.

Demokrati i republikanci ipak predviđaju žestoku borbu oko sljedećeg upražnjenog mjesta u sudu.

“Ne mogu nikako shvatiti zašto su demokrati dizali ovoliku galamu oko ovoga. Izgledaju glupo”, rekao je republikanski senator Orrin Hatch o prošlotjednom imenovanju Neila Gorsucha. “Očekujem Armagedon slijedećeg puta jer će to promijeniti smjer suda, pretpostavljajući da će Trump dobiti još jednoga. To će zasigurno zadugo držati sud u konzervativnijem režimu”.

Kennedy je najduže u sudu od devet njegovih sudaca. Kandidirao ga je predsjednik Ronald Reagan 1987., a potvrdio Senat 1988. nakon što su demokrati spriječili Reaganov prvi izbor, izrazitog konzervativca Roberta Borka, a njegov drugi izbor Douglas Ginsburg se sam povukao.

Mada je držao stranu svojim kolegama konzervativcima u mnogim pitanjima, Kennedy je podržao liberalne ciljeve poput prava homoseksualaca što je vrhunac imalo u pisanju važne presude 2015. kojom je legaliziran homoseksualni brak u cijeloj zemlji.

On se isto tako pridružio liberalnim sudcima u podršci prava na pobačaj. Također je bio autor presude iz 2016. koja podržava uzimanje u obzir rase pri prijamu na fakultete pridruživši se liberalima.

Komentiraj