Zagreb News
Decoration icon

Ustavni sud

Danijela Dolenec kaže da je očekivana odluka Ustavnog suda te potvrdila da će svako dijete biti upisano u vrtić

Autor:

19.11.2023., Zagreb - Zamjenica gradonacelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec odrzala je konferenciju za medije.  Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec ocijenila je u nedjelju ispravnom i očekivanom novu odluku Ustavnog suda da nije protuustavno postupno ukidanje mjere roditelja odgojitelja, koju je bio uveo bivši gradonačelnik Milan Bandić.

“Ova je presuda Ustavnog suda, koju se veselimo pročitati u cijelosti i čuti sve argumente, za nas svakako ispravna i očekivana”, rekla je Dolenec na konferenciji za novinare, istaknuvši da je riječ o jednoj od najvažnijih tema u njihovom mandatu. 

“Mi smo mandat u Zagrebu dobili za provođenje pravih promjena. Prave promjene su teške, stvaraju otpore pa i pravosudne bitke. U protekle dvije godine mnogi, ako ne gotovo svi, govorili su nam da to ne radimo i da se ne može. A mi smo pokazali da možemo i vjerovali smo da će pobijediti javni interes”, poručila je.

Podsjetila je kako je od prve izmjene koju su kao Grad uputili pred Gradsku skupštinu prošlo više od dvije godine te da su čitavo vrijeme argumentirali da se radi o neustavnoj mjeri koju su naslijedili.

“Neustavna je jer je ženama priječila pravo na rad i ženama je, odnosno obiteljima, ali znamo da su korisnice mjere roditelji odgojitelj preko 90 posto žene, priječila pravo upisa u vrtić. Bili smo uvjereni da imamo pravo tu mjeru izmijeniti i postepeno ukinuti”, istaknula je.

Mjera je započela 2016. godine te je Grad Zagreb za nju ukupno izdvojio 320 milijuna eura, a samo u 2022. godini – 70 milijuna eura.

“To je velik novac. Sa 70 milijuna eura možemo izgraditi sve potrebne vrtiće da bi svakom djetetu u gradu Zagrebu bio dostupan gradski vrtić”, navela je Dolenec.

S obzirom na to da je Visoki upravni sud već u veljači potvrdio zakonitost mjere koju je Skupština izglasala u rujnu 2022., dodala je, grad cijelu 2023. provodi izmijenjenu mjeru te su već oslobođena velika sredstva za izgradnju gradskih vrtića.

Podsjetila je da su prošli tjedan otvorili drugi vrtić u ovom mandatu te će do kraja godine otvoriti još dva. Sada je sedam gradilišta vrtića u tijeku, a za još pet traže izvođača pa ne sumnjaju da će ispuniti jedno od glavnih obećanja – da omoguće svakom djetetu u Gradu Zagrebu upis u gradski vrtić.

Izmjenom ove mjere i njezinim postepenim ukidanjem, istaknula je Dolenec, rade i na drugom važnom cilju – omogućavanju potpune uključenosti žena u tržište rada.

Navela je da korisnici polako izlaze iz mjere kako djeca stječu školsku dob od sedam godina pa će vjerojatno biti korisnika još i iduće godine, no broj je već prepolovljen.

Iz mjere je 30. rujna ove godine izašlo 2900 korisnika i trenutno ih je 2420, istaknula je.

Na pitanje novinara odgovorila je da oni koji se zaposle, a imaju dijete mlađe od sedam godina, i dalje mogu primati naknadu od 280 eura.

Osvrnuvši se na pojavu hripavca, rekla je da je preporuka roditeljima da provode sva redovita cijepljenja jer se veća incidentnost hripavca u vrtićima i školama povezuje s time što neka djeca nisu potpuno cijepljena.

Ustavni sud: Ukidanje mjere “roditelj odgojitelj” nije protuustavno

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

gordana.pacek

prije 2 tjedna

Hvala Bogu, da ne moramo više iz svojih plaća uzdržavati majke neradnice.