Podnesena ustavna tužba protiv odluke Visokog upravnog suda o mjeri roditelj odgojitelj

Autor:

18.04.2023., Zagreb - Na konferenciji za medije celnici udruge U ime obitelji objavili su da su podnijeli ustavnu tuzbu u slucaju roditelja odgajatelja.
 Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnici Udruge “U ime obitelji” podnijeli su u utorak ustavnu tužbu i zahtjev za ocjenu zakonitosti i ustavnosti presude Visokog upravnog suda, koji je krajem veljače odlučio da je zakonita gradska odluka o smanjivanju novčane pomoći za roditelje odgojitelje u Zagrebu.

“Visoki upravni sud svojom je presudom opravdao protuustavnost i protuzakonitost Odluke Grada Zagreba, koja narušava temeljne pravne principe, poput zabrane retroaktivnosti i kršenja legitimnih očekivanja korisnika”, izjavio je odvjetnik Karlo Novosel na konferenciji za novinare pred Ustavnim sudom.

Taj je sud krajem veljače odlučio da je gradska odluka o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje u Zagrebu zakonita i time odbacio žalbe udruga roditelja odgojitelja, kojima se naknada smanjuje na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj od 1. travnja.

Novosel je rekao da su sutkinje Visokoga upravnog suda stale na stranu gradonačelnika Tomaševića i gradske vlasti, nekritički se priklanjajući “ideološkim i nedokazanim tvrdnjama” za ukidanje mjere roditelj odgojitelj.

Ustvrdio je da su na taj način grubo prekršena stečena prava oko 5800 obitelji, koje se brinu o više od 20.000 djece.

Sud je, dodao je, adekvatnima ocijenio i tzv. kompenzacijske mjere, koje su u stvarnosti nepostojeće ili neprovedive, poput vrtićkih kapaciteta.

“Isti dan kad je Visoki upravni sud objavio svoju odluku, dogradonačelnica Dolenec objavila je da će ove godine nedostajati više tisuća mjesta u vrtićima”, naglasila je Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji.

Udruga poručuje da je gradska vlast grubo izigrala 5800 roditelja, povjerenje građana u pravnu sigurnost i svoja predizborna obećanja, a Visoki upravni sud je “očito podlegao političkom i ideološkom pritisku”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.