DAN SASTANAKA Todorić s Sbernankom, dobavljači s Dalić

Robert Anic/PIXSELL

Predstavnici nekih od najvećih hrvatskih prehrambenih tvrtki, dobavljača koncerna Agrokor započeli su u ponedjeljak oko 11 sati u poslovnoj zgradi Kraša na zagrebačkim Ravnicama sastanak na kojem bi trebali definirati zajedničke pozicije dok se rješava problem nelikvidnosti u koncernu Agrokor.

Dug Agrokora prema dobavljačima, prema javno dostupnim podacima, iznosi oko 16 milijardi kuna, a očekuje se da na današnjem sastanku sudjeluju neki od najvećih dobavljača, poput Kraša, Dukata, Atlantic Grupe, Vindije, Francka i Podravke.

Potpredsjednica Vlade zadužena za gospodarstvo Martina Dalić trebala bi se, pak, sutra sastati s velikim Agrokorovim dobavljačima.

Večernji list piše kako će se danas održati i sastanak Ivice Todorića sa ruskom Sberbankom, koja drži 52 posto ukupnog duga i 87 posto duga koji Todorić ima prema bankama.

Sberbanka želi postaviti svoje ljude u upravi tvrtke, preuzeti kontrolu nad financijskim restrukturiranjem, a spremni su uložiti još novca kroz sindicirani kredit zajedno s velikim domaćim bankama, ali samo ako im Todorić prepusti upravljanje procesima u tvrtki.

U utorak bi se trebao održati sastanak s ključnim financijskim vjerovnicima radi dogovora o sindiciranom kreditu koji bi bio dovoljno velik da riješi problem nelikvidnosti, a očekuje se i objava plana restrukturiranja Agrokora.

Prvi zamjenik direktora ruske Sberbanke Maksim Poletaev u subotu za je agenciju Bloomberg istaknuo da banka, kao najveći vjerovnik, ne želi preuzeti tvrtku. Banka, kao i drugi vjerovnici, pripremaju tromjesečni plan likvidnosti koji bi trebao biti odobren do utorka.

Poletaev je rekao kako još ne mogu procijeniti koliko je dodatnog financiranja potrebno, no vjeruju kako se iznos može znatno smanjiti nakon razgovora s glavnim dobavljačima. Unajmili su stručnjake jer žele razumjeti zašto se tvrtka sa stabilnim poslovanjem suočila s krizom likvidnosti, a nakon što se ta glavna kriza riješi, Sberbanka će razmišljati o mogućnosti dugoročnog restrukturiranja duga Agrokora.

“Vjerojatno će imati smisla da prodamo neke dijelove tvrtke koji nisu bitni za temeljno poslovanje, kao i da potražimo investitore s ogromnim iskustvom u toj industriji”, rekao je Poletaev.

Agrokor je, pak, u nedjelju poručio da njegova opstojnost nije upitna i da menadžment kompanije, zajedno s ključnim investitorima, radi na repozicioniranju sustava i novom poslovnom modelu kojim će zaštititi interese svih svojih dionika, vodeći prvenstveno računa o zaposlenicima i njihovim radnim mjestima te dobavljačima i partnerima.

Iz koncerna su naglasili da u tom procesu imaju snažnu podršku svojih ključnih dionika te da će repozicioniranje kompanije omogućiti daljnji razvoj njegovih kompanija, kao i poslovnih partnera odnosno dobavljača.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional