HINA/ Dario GRZELJ

Izglasana nagodba o Agrokoru, stižu prve reakcije

Danas se održalo ročište na kojem su vjerovnici Agrokora glasali o nagodbi. Na ročište su pozvani svi vjerovnici, pri čemu ukupno 3.069 vjerovnika ima otvorene tražbine s kojima su glasali.

Ročište se održalo u dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) u Zagrebu, s početkom u 8 sati i na njega su pozvani svi vjerovnici, neovisno o tome jesu li im tražbine priznate ili osporene.

Ukupno 3.069 vjerovnika ima otvorene tražbine s kojima su glasali na ročištu, od čega 2.785 ima otvorenu tražbinu veću od 1.000 kuna.

Pravo glasa trenutačno su imali vjerovnici s tražbinama vrijednim 25,2 milijarde kuna.

Ukupan iznos osporenih tražbina iznosi oko 12,1 milijardu kuna.

TIJEK DOGAĐAJA:

15:55 Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabrid Peruško i njegova zamjenica Irena Weber održali su konferenciju za novinare nakon današnjeg izglasavanja nagodbe u Agrokoru. Na novinarsko pitanje što će se dogoditi s vjerovnicima koji osporavaju nagodbu, Peruško je rekao kako svatko ima pravo iskoristiti svoje zakonsko pravo. “Ne možemo znati koji će biti sljedeći potezi vjerovnika koji su osporili nagodbu. Mi ne znamo ni tko su oni, jer nemamo uvid u to tko je kako glasao”, rekao je Peruško. Što su još poručili na konferenciji za novinare, pročitajte OVDJE

15:48 Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji se danas nalazi u Varaždinu, komentirao je izglasavanje nagodbe u Agrokoru. Plenković je poručio kako je izrazito zadovoljan te kako očekuje potvrdu suda i implementaciju nagodbe. VIŠE PROČITAJTE OVDJE

15:30 Počeli su stizati i prvi komentari nakon ročišta. Što je kazala predstavnica dobavljača Marica Vidaković pročitajte OVDJE

15:08 Za nagodbu u Agrokoru tako su glasovali vjerovnici s 27,08 milijardi kuna tražbina od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna.Za nagodbu su glasovali vjerovnici s 80,2 posto ukupnih tražbina

15:00 “Gotovi smo, trebaju nam još dvije minute za posljednju provjeru prije objave rezultata glasovanja”, rekla je sutkinja. Dodala je kako će, ako sud donese pozitivnu odluku, već sutra nastojati napisati rješenje.

14:55 U tijeku je glasovanje o nagodbi

14:50 “Utvrđene su ukupne tražbine od 25,3 milijarde kuna. Prvim glasanjem su pravo glasa o nagodbi dobili prisutni vjerovnici s dodatnih osam milijardi kuna pa je ukupan iznos vjerovnika s pravom glasa 33,7 milijardi kuna”, rekla je sutkinja Trgovačkog suda Nevenka Siladi Rstić

14:00 Vjerovnici s osporenim tražbinama dobili su pravo glasa, ali samo oni koji su se danas fizički pojavili na ročištu. Sutkinja se sada povlači na 15 minuta kako bi dosadašnjim vjerovnicima pridodala ove kojima je utvrđeno pravo glasa, a to su svi prisutni. Nakon toga bi trebalo uslijediti glasovanje o nagodbi.

13:15 Na ekranima se vrti popis onih koji imaju osporena potraživanja a povjerenik u Agrokoru im priznaje pravo glasa. Ima zanimljivih stavki: ZABA npr. u dvije različite stavke potražuje po jednu lipu od Konzuma. Iznosi osporavanih tražbina variraju od spomenute jedne lipe pa do nekoliko stotina milijuna kuna, javlja N1.

13:10 Sutkinja se vratila u dvoranu, rekla je kako će se glasati prvo o osporenim potraživanjima, a nakon toga o nagodbi

12:25 “Kako je izvanredni povjerenik do sada tajio kome će i kako predložiti pravo glasa, treba nam malo više vremena da posložimo tablice (s potraživanjima) za nastavak”, kazala je sutkinja.

HINA/ Dario GRZELJ

12:20 Pauza je produživana dva puta zbog prigovora i žalbi.

11:50 Sutkinja je odredila pauzu

11:48 N1 javlja kako je iznos prisutnih utvrđenih nenamirenih tražbina s pravom glasa o odobravanju prava glasa vjerovnicima osporenih tražbina je 23.359.855.611,60 kuna.

11:45 Prijedlog izvanrednog povjerenika je da svi prisutni vjerovnici osporenih tražbina imaju pravo glasa, neovisno o tome je li tražbina osporena od strane izvanrednog povjerenika ili drugih vjerovnika. Sutkinja je to odobrila navevši kako mu zakon to dopušta.

HINA/ Dario GRZELJ

11:40 Predstavnik ZG Holdinga prigovorio je zbog visine potraživanja ZGH utvrđenih u tekstu nagodbe. Tvrde da im nije isplaćeno sve što je navedeno, a odvjetnik Agrokora kazao je da je došlo do ‘greške u pisanju i računanju’. Stigli su prigovori i odvjetnice Adris Grupe, društva Triticum, kao i odvjetnika Ivice Todorića.

11:20 Sutkinja je kazala kako, po njenom mišljenju, neki vjerovnici, kojima su osporene tražbine, ipak nisu imali sva prava.

11:13 Sutkinja proglasila početak ročišta u slučaju Agrokor. Neće biti raspravel, već će se samo prihvatiti, ili neće, ono što je dogovorila/predložila Izvanredna uprava i privremeno vjerovničko vijeće.

11:00 Na ročište su stigli izvanredni povjerenik Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber, koji su poručili daočekuju da će sve biti ‘brzo i učinkovito’.

HINA/ Dario GRZELJ

10:50 HRT javlja kako je na ročištu oko 280 predstavnika vjerovnika.

10:35 Termin predviđen za registraciju vjerovnika i ulazak u dvoranu bio je od 8 do 10 sati. Očekuje se da će ročište početi do 11 sati

HINA/ Daniel KASAP

10:20 N1 javlja kako je na ročište stiglo nekoliko stotina predstavnika vjerovnika. Svaki odvjetnik ima više punomoći.

10:00 Izvanredna uprava Agrokora očekuje kako će se na današnjem ročištu pojaviti između 1000 i 1500 ljudi. Mnogi od vjerovnika dali su punomoć odvjetničkim društvima.

09:40 “Proces nagodbe nije kontaminiran, dapače, ovo je povijesna odluka, ovo je odluka desteljeća”, rekao je nakon užeg kabineta Vlade ministar uprave ovro Kuščević.

09:30 Mediji su pušteni u dvoranu Dražen Petrović.

Počela registracija vjerovnika

U 8 sati započela je registracija vjerovnika Agrokora, koji će na završnom ročištu glasovati o nagodbi.

S obzirom na veliki broj vjerovnika, njih više od tri tisuće, Trgovački sud u Zagrebu je za registraciju predvidio oko dva sata, a na ročištu za glasovanje o nagodbi moći će sudjelovati samo oni koji su uredno registrirani i prisutni u prostoru ročišta.

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Glasovanje će se odvijati u dvije faze – prva se odnosi na odobravanje prava glasa vjerovnicima osporenih tražbina, a druga na glasovanje vjerovnika o samoj nagodbi.

Postupak glasanja o nagodbi završava u trenutku kada su vjerovnici odnosno njihovi zastupnici potpisali zapisnik o ročištu, a rezultati će biti objavljeni po odluci sutkinje.

Peruško: “Očekujem da će nagodba uspjeti”

Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško u utorak je za N1 televiziju izjavio kako očekuje da će nagodba uspjeti, ali za svaki slučaj dvorana je zakupljena na više dana, a Trgovački sud je zakazao ročišta za 05.07. ili 06.07.

“Očekujemo da se odazove što veći broj vjerovnika, potreban broj vjerovnika je 67 posto, što je izuzetno velik broj. Zbog toga još jednom pozivam sve vjerovnike da se odazovu, gasaju za nagodbu kako bi se mogla potvrditi u zakonskom roku do 10.07. Ako uspijemo izglasati nagodbu, nakon toga ćemo morati proći kroz period potvrde rješenja i period u kojem ćemo morati implementirati nagodbu. Rok za žalbu trajat će neka tri mjeseca, implementacija još tri, govorimo o još nekih šest mjeseci trajanja izvanredne uprave”, rekao je Peruško.

Glasanje pomoću mobilne aplikacije

Glasanje će se odvijati u dvije faze – prva se odnosi na odobravanje prava glasa vjerovnicima osporenih tražbina, a druga na glasanje vjerovnika o samoj nagodbi.

Zbog velikog broja vjerovnika i tražbina glasanje se neće provoditi dizanjem ruke, nego uz pomoć za tu svrhu kreirane mobilne aplikacije koju je razvila Agrokorova kompanija m-Start “m2voting”.

Aplikacija se može besplatno skinuti na Google play store-u i Apple store-u.

Vjerovnicima ili njihovim zastupnicima koji nemaju pametni telefon ili se ne znaju služiti aplikacijom, bit će osiguran pristup uređajima s kojih mogu glasati, kao i tehnička pomoć za glasanje, pojasnili su nedavno u Agrokoru.

Uz to, kako bi se lakše snalazili u korištenju aplikacije, Agrokor je za vjerovnike priredio upute za korištenje aplikacije m2voting, a kao dodatnu pomoć vjerovnicima je za snalaženje na ročištu priredio vodič kroz ročište.

Naime, budući da je riječ o sudskom ročištu te dvorana Cibone predstavlja sudnicu Trgovačkog suda u Zagrebu, pravila koja vrijede na ročištu su ista kakva vrijede i na sudu.

Vjerovnici odnosno njihovi zastupnici i/illi punomoćnici na ročište moraju doći s važećom osobnom iskaznicom ili putovnicom, izvatkom iz sudskog, obrtnog i drugog registra, novom urednom punomoći za ročište za glasanje o nagodbi te odvjetničkom iskaznicom i drugom relevantnom dokumentacijom koja im daje pravo sudjelovanja na ročištu i ovlašćuje ih za glasovanje i odlučivanje o nagodbi.

Potrebno je proći i sigurnosnu provjeru kao i pri ulasku na sud.

Za registraciju vjerovnika sud je predvidio dva sata, a na ročištu za glasovanje o nagodbi moći će sudjelovati samo oni koji su uredno registrirani i prisutni u prostoru ročišta.

Za prolazak nagodbe potrebna je suglasnost vjerovnika s potraživanjima vrijednim između 16,76 i 24,60 milijardi kuna.

Ako se ročište ne dovrši 4. srpnja ili se toga dana ne održi ili bude odgođeno, Trgovački sud je odredio održavanje ili nastavak ročišta za 5. srpnja ili pak eventualno 6. srpnja.

Postupak glasanja o nagodbi završava u trenutku kada su vjerovnici odnosno njihovi zastupnici potpisali zapisnik o ročištu, a rezultati će biti objavljeni po odluci sutkinje.

Nakon što se održi ročište za glasanje o nagodbi te donese odluka o pravomoćnosti nagodbe, planira se da će proces implementacije nagodbe trajati između tri i četiri mjeseca

Prijedlog nagodbe na otprilike 7,3 tisuće stranica

Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, poznatiji kao ‘lex Agrokor’ donesen je 6. travnja prošle godine. Cilj je zakona postići nagodbu među vjerovnicima o budućnosti poslovanja društva tako da može nastaviti poslovati na održiv i stabilan način

Privremeno vjerovničko vijeće je 19. lipnja jednoglasno prihvatilo prijedlog nagodbe u Agrokoru, prema kojem će najveći pojedinačni vlasnik biti ruski Sberbank, s 39,2 posto vlasničkog udjela, te prema kojem će dobavljači koncerna u prosjeku ostvariti stopu povrata svojih potraživanja od 60 posto, a financijske institucije i ostali vjerovnici do 20 posto.

Prijedlog nagodbe ima otprilike 7,3 tisuće stranica s pratećim prilozima, a objavom na e-oglasnoj ploči suda dostupan je svim vjerovnicima.

Nagodba se sastoji od dva dijela – pripremnog i provedbenog – te ima 32 poglavlja i 36 priloga. U dokumentaciji se detaljno razrađuje korporativna struktura Grupe Agrokor, tretman i oblik namirenja tražbina vjerovnika nastalih prije izvanredne uprave, razrada novog duga Grupe Agrokor i kapitalne strukture, kao i drugi detalji vezani uz provedbu nagodbe.

U tekstu nagodbe, među ostalim, nalazi se i odredba da ruske banke Sberbank i VTB ne mogu ni pojedinačno, ali ni zajedno dosegnuti udio od 50 posto ili više udjela u Agrokoru, a razlog su sankcije koje za ruske kompanije ili kompanije pod njihovim dominantnim vlasničkim utjecajem imaju SAD, Europska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Sberbank i VTB trebali bi u Agrokoru zajedno imati 46,7 posto vlasništva, ako se ostvari plan o zamjeni dionica po kojem bi Sberbank dao svojih 18 posto dionica Mercatora.

Sastavni dio dokumentacije su detaljne tablice svih tražbina, dosadašnjih plaćanja tijekom postupka izvanredne uprave te namirenja kroz nagodbu za svaku tražbinu. U jednom od priloga razrađena je i distributivna vrijednost društava pod izvanrednom upravom.

“Ukoliko 4. srpnja vjerovnici izglasaju nagodbu i ukoliko nagodba izdrži sva propitivanja koja su još pred njom te postane pravomoćna, moći ćemo pristupiti provedbi nagodbe u djelo. Time će započeti posljednja etapa saniranja kolapsa Agrokora, čime bi postupak izvanredne uprave trebao biti uspješno doveden do kraja”, ustvrdio je nedavno Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško.

Iz Izvanredne uprave tada su također kazali i kako kako “početak rada nove grupe i zrcalnih društava ciljaju na prvi radni dan nove godine, što bi bio najbolji mogući datum početka rada, i zbog poreznih propisa i financijskih izvještaja. No, postizanje ovog cilja ovisi prije svega o tome kada će nagodba postati pravomoćna, a to je u potpunosti u rukama suda”, kazali su.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional