Damon Albarn Brexit nazvao travestijom i katastrofom za novu generaciju glazbenika

Autor:

Promo

U intervjuu za britanski Channel 4, pjevač grupe Blur Damon Albarn je iznio svoj stav o tome kako je Brexit zapravo katastrofa za mlađe glazbenike.

“Nekada, prije Brexita, mogli ste kao mladi bend otići u Europu i svirati po festivalima. Ne biste možda bili plaćeni gotovo ništa, ali to iskustvo vam je promijenilo život, bez obzira na to jeste li kasnije u svom životu radili veće i bolje stvari, ili niste. To je čvrst temelj za ostatak života”, rekao je Albarn, te pojasnio: “Ta vrsta kreativnosti je jako ograničena danas za ljude u Velikoj Britaniji, jer je sada skupo otići tamo. Nije jednostavno. Morate platiti vize i ostale stvari koje prije nisu bile potrebne. To je stvarno strašno”. Potom je Brexit nazvao travestijom: “Brexit je bio travestija i ljudi to tek sada shvaćaju, hvala Bogu. To je bila totalna katastrofa. Duhovno i ekonomsko smeće.“

Godine 2021. glazbena industrija Velike Britanije progovorila je o tome kako im je u biti dodijeljen Brexit bez dogovora, kada vlada nije uspjela ispregovarati bezvizni režim putovanja i radne dozvole diljem Europe za glazbenike i prateću ekipu. Kao rezultat toga, glazbenici koji su pokušali ponovno krenuti na put nakon COVID-a našli su se u ‘neobranom grožđu’ već prvog ljeta europske turneje nakon što je Britanija napustila EU.

Sljedeće se godine već tvrdilo da Brexit guši sljedeću, novu generaciju britanskih talenata u usponu, pri čemu je broj britanskih umjetnika koji su planirani za nastupe u Europi u sklopu ovogodišnje festivalske sezone pao za 45 posto u usporedbi s 2017.-2019..

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.