Damir Spehar/PIXSELL

Damir Bajs: Ministarstvo zdravlja stopiralo izgradnju nove zgrade bjelovarske bolnice

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs izjavio je u ponedjeljak da je Ministarstvo zdravlja stopiralo izgradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, ukupne vrijednosti 160 milijuna kuna, unatoč tome što je za projekt ishođena sva potrebna dokumentacija, te obavljen otkup zemljišta i drugi troškovi pripreme vrijedni oko pet milijuna kuna.

EU trebala dati 85 milijuna kuna

Bajs ističe kako je izgradnju nove bjelovarske bolnice trebala financirati Europska unija (EU) s 85 milijuna kuna, iz državnog proračuna išlo bi 15 milijuna kuna, a preostalih 60 milijuna osigurala bi Bjelovarsko-bilogorska županija.

Za provedbu projekta ishođena je građevinska dozvola, tender za raspisivanje natječaja za gradnju, studija predizvodljivosti usklađena sa standardima i uvjetima EU-a i studija isplativosti, te je zatvorena financijska konstrukcija.

“Projekt je prošao niz evaluacija EU-a u vidu studije isplativosti te je, uz Opću bolnicu Sisak, jedino još Opća bolnica Bjelovar, odnosno Bjelovarsko-bilogorska županija bila spremna povući sredstva iz EU-a. Sredstva su osigurana, a od 625 milijuna kuna, koliko se nudi u financijskoj omotnici EU-a za bolnice u Hrvatskoj, nije povučena ni kuna”, istaknuo je Bajs na konferenciji za novinare.

“I dok Vlada i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Tomislav Tolušić naglašavaju prijeku potrebu povlačenja europskog novca, najveći hrvatski projekt u zdravstvu, koji je usuglašen s Europom, sada je stopiran. Ne trebam podsjećati da je za pripremu takvih projekata do njihove finalizacije potrebno tri do četiri godine”, rekao je Bajs.

Zahtjev za sastanak s ministrom odbijen

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije zatražio je zbog stopiranja projekta sastanak s ministrom zdravlja Darijom Nakićem, ali kaže kako je iz Ministarstva zdravlja dobio odbijenicu.

Iz Ministarstva je, navodi,  odgovoreno kako bi “u ovom trenutku održavanje pojedinačnih sastanaka s pojedinačnim prijaviteljima odužilo postupak pripreme novog poziva” te da će Ministarstvo “osigurati prihvatljivim prijaviteljima pravovremenu dostupnost svih bitnih informacija vezanih uz poziv“.

Bajs je zbog zaustavljanja projekta gradnje nove bjelovarske bolnice zatražio sastanak i s premijerom Tihomirom Oreškovićem i ministrom regionalnog razvoja i fondova EU-a Tomislavom Tolušićem.

“Napominjemo da bi realizacijom tog projekta sadašnja bolnica paviljonskog tipa, čiji su objekti građeni u 18., 19., i 20. stoljeću, prerasla u modernu bolnicu 21. stoljeća, kakvu zaslužuju stanovnici Bjelovarsko-bilogorske županije i čiju je izgradnju EU financijski bila spremna pratiti”, kaže Bajs.

Ako je EU odobrila sredstva za gradnju nove bolničke zgrade i smatra da je taj projekt opravdan, zašto Ministarstvo zdravlja to ne želi odobriti, čudi se vodstvo Bjelovarsko-bilogorske županije.

Komentiraj