Osmero djece koji pohađaju Dječji vrtić Đakovo u Ulici Luke Botića zaraženo je salmonelom. Zbog toga su neki završili i na bolničkom liječenju.

Dr. Tomislav Dijanić iz Službe za epidemiologiju đakovačke ispostave Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, potvrdio je tu informaciju, javlja Glas Slavonije.

“Ne treba praviti paniku, razgovarao sam s ravnateljicom, odgojiteljicama, s mamama i tatama, širenja nije bilo. Ponavljam, to se dogodilo u jednoj vrtićkoj skupini, a kako, ne znamo. Dobili smo dojavu da je dvoje djece zaraženo salmonelom, radio sam potom obradu i našao još petero, a potom još jedno dijete. Ukupno osmero”, kaže dr. Dijanić.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Đakovo Ornela Koprčina potvrdila je kako je informacija o pojavi salmonele točna te da se pojavila u srednjoj skupini u vrtiću u Botićevoj.

“Bila je sanitarna inspekcija, sve su pregledali, uzeli su uzorke hrane, svim djelatnicima uzorke i svi su negativni. Neko dijete je došlo zaraženo i zarazilo je ostalu djecu. To je inače bolest koja se ne dobiva samo preko mesa i jaja nego je to bolest i prljavih ruku. To su mala dječica, idu u WC, stave ruke na školjku, ako ih poslije ne operu, mogu se zaraziti. I moj sin je tako dobio prije desetak, petnaest godina, jedini u skupini je imao”, rekla je ravnateljica Koprčina.

Dodaje i kako je nemoguće da je zaraza došla iz vrtićke hrane.

“Da je ona u pitanju, bilo bi to i u drugim vrtićima, mi kuhamo i za Dječji vrtić Nazaret, za Ćolnićevu školu. Nema je ni u našim drugim vrtićima. Roditelji su u panici, u vrtiću Vila je bilo dosta djece koja su preboljela kozice, imunitet im je oslabljen, pojavile su se viroze, ali to nije salmonela”, kaže ravnateljica Koprčina.

Komentiraj