Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić poručio je u ponedjeljak da bi Srbija mogla promijeniti stajalište prema pitanju imena Makedonije pod kojim ju je priznala nakon što je službeno Skoplje nagovijestilo promjenu stava o suzdržanosti pri glasovanju o članstvu Kosova u  UNESCO-u.

Dačić je rekao kako će “ukoliko Makedonija zaista glasuje za prijam Kosova u UNESCO, iako je svjesna koliko to pogađa Srbiju i srpski narod”, predložiti predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da Srbija u odnosu prema imenu pod kojim je priznala Makedoniju “ima u vidu poziciju Europske unije”.

Srbija je Makedoniju priznala pod njezinim ustavnim imenom Republika Makedonija, dok je većina zemalja EU naziva Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYRM), a ime Makedonija ustrajno spori Grčka.

U jeku srpsko-makedonske diplomatske krize nakon sinoćnjeg povlačenja kompletnog osoblja veleposlanstva u Skoplju na hitne konzultacije u Beograd, srbijanski mediji prenijeli su danas priopćenje makedonske vlade kako će prilikom odlučivanja o članstvu Kosova u UNESCO-u “uzeti u obzir stajališta većine zemalja Europske unije”, uz poruku da “Republika Makedonija razvija prijateljske odnose sa svim susjednim zemljama” i “vodi politiku dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje, neutralnosti i nemiješanja u sporne stvari drugih država”.

Dačić u izjavi agenciji Tanjug upozorava kako je najava Skoplja da će u glasovanju za članstvo Kosova u Organizaciji Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) imati u vidu poziciju većine zemalja članica EU, “izravno suprotna svim dosadašnjim izjavama makedonskog premijera (Zorana) Zaeva, da će Makedonija biti suzdržana”, podsjetivši da je on to stajalište ponovio i srbijanskoj premijerki Ani Brnabić na nedavnom skupu zemalja regije u Trstu.

Dačićeva je poruka i da će promjena stajališta Srbije “izravno utjecati” na dobrosusjedske odnose s Makedonijom, s kojom dobri odnosi jesu cilj  “ali samo na bazi reciprociteta”.

Srbijanski državni vrh u ponedjeljak je hitno povlačenje diplomatskog osoblja iz Skoplja objasnio ugrožavanjem interesa Srbije, bez daljnjih pojašnjenja, a mediji u Beogradu objavili su kako je povod takvog postupka prijedlog makedonske vlade o podršci učlanjenju Kosova u UNESCO.

Vučić je izjavio u ponedjeljak da su djelatnici veleposlanstva u Makedoniji povučeni na konzultacije nakon dokaza obavještajnih agencija “o veoma ofenzivnom djelovanju protiv tijela i institucija Srbije”, dok je Dačić ranije rekao kako je “nedvosmisleno” ustanovljeno pojačano djelovanje prema Republici Srbiji u koje je umiješan i “strani faktor”.

Potezi Beograda potaknuli su kritike na oporbenoj sceni, a nekadašnji šef diplomacije i nedavni predsjednički kandidat Vuk Jeremić ocijenio je povlačenje diplomata iz Makedonije kao “diplomatski diletantizam”.

“Šta god se desilo u Skoplju, povlačenje cjelokupnog osoblja veleposlanstva diplomatski je diletantizam i šarlatanstvo, svojstveno banana državama”, napisao je Jeremić na Twitteru.

Povlačenje diplomata iz Skoplja kritizirala je i Demokratska stranka (DS), a od predsjednika Aleksandra Vučića zatražila da kaže pravi razlog za ovakvu odluku.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima DS ocjenjuje da je povlačenje diplomata „pucanj u nogu“, a istodobno i “predstava za domaću javnost sa štetnim posljedicama” jer taj problem još uvijek ima “tajanstvenu dimenziju” budući da javnosti nije objašnjeno koji su razlozi.

Komentiraj