HINA/ GK Trešnja

“Cvilidreta” premijerno 5. veljače u Trešnji

Predstava “Cvilidreta” u zajedničkoj režiji Nine Kleflin i Ivana Lea Leme, čijom premijerom u petak 5. veljače zagrebačko Gradsko kazalište Trešnja nastavlja svoju izvedbenu sezonu, nova je i duhovita interpretacija slavne bajke o vilenjaku koji se voli uplitati u ljudske živote i svojim čarolijama raditi zavrzlame i postavljati prepreke.

Tekst je, prema bajci njemačke narodne predaje koju su 1812. objavila i popularizirala braća Grimm, napisala Kleflin, a u njoj “pokušava na nov i šašaviji način ispričati poznatu bajku o vilenjaku Cvilidreti”.

“Taj se vilenjak upliće u ljudske živote i svojim čarolijama radi zavrzlame, postavlja prepreke i smišlja kobne pogodbe. Misli taj vilenjačić da ljudi vole zlato više nego išta na svijetu. Ali ne zna Cvilidreta da neke stvari nisu na prodaju, da postoji neprocjenjivo, pravo zlato”, stoji u najavi predstave.

“To zlato nije svjetlucavi metal koji stavimo u trezor i mislimo da smo bogati: zlato koje zasvijetli na kraju naše predstave je ljubav u trezoru srca.  A tamo gdje je ljubav, tamo su i hrabrost, požrtvovnost, dobrota i još mnoge vrline koje poduče čovjeka, pogotovo mladog, da stvari koristimo, a ljude volimo. Cvilidreta misli da ljude koristimo, a volimo stvari. Dok on shvati da je u krivu, dobro ćemo se nasmijati na njegov račun”, dodaje se.

  • Da “život živimo da bismo voljeli i bili voljeni” shvatit će u predstavi i kraljević iz bajke i odabranica njegova srca, lijepa mlinareva kći Anabela.

“Nije lako spoznati te velike istine. Treba puno suza isplakati i puno mračnih šuma rasvijetliti. U životu takve lekcije često nisu nimalo ugodne, ali u našoj predstavi, ta su iskustva urnebesno zabavne zgode”, poručuju iz Trešnje.

Anabelu igra Ana Vučak, Cvilidretu utjelovljuju Luka Bulović i Matija Čigir, koji igra i Vilenjaka Brusketu, a glumački ansambl još čine Andrej Dojkić (Kraljević i Vilenjak), Pavle Vrkljan (Čarobnjak i Vilenjak), Filip Vidović (Paž i Vilenjak Pirueta), Tena Tadić (Kokoš, band i Vilenjakinja Areta), Dubravka Lelas (Mama, Vilenjakinja i band) i Matija Kačan (Mlinar, Vilenjak i band).

Kleflin i Lemo uz režiju potpisuju i likovno oblikovanje, autor glazbe je Zvonimir Dusper – Dus, oblikovatelj svjetla Aleksandar Mondecar, za šminku su zaslužne Irena Königsknecht i Tatjana Bjeliš, a za izradu rekvizita Zoran Branković.

Komentiraj