Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

CROBAROMETAR Potpora HDZ-u raste, SDP-u pada već peti mjesec zaredom

Dnevnik Nove TV u petak je objavio rezutate novog Crobarometra iz veljače, mjeseca u kojem je premijer branio ministra obrazovanja Pavu Barišića, SDP bio pogođen aferom ‘Dnevnice’, a predsjednica je obilježila dvije godine na Pantovčaku.

Hrvatska demokratska zajednica u veljači uživa potporu od 35.1% potpore birača. Ovo je treći mjesec zaredom da potpora HDZ-u raste. SDP je, s druge strane, i peti mjesec zaredom u padu, a sada imaju potporu od 21.9% birača.

Živi zid veljaču završava s potporom od 9% kao treća politička opcija, a Most je četvrti izbor hrvatskih birača s potporom od 8.6%. Od ostalih stranaka, HSS ima potporu od 3.1%, BM365 i HSU su na 3%, IDS na 2.2, Pametno na 2.1, a HNS na 1.7% potpore.

Većina građana, njih 53% smatra da Hrtvatska ide u lošem smjeru, ali već treći mjesec zaredom raste broj optimista. U veljači ih je bilo 36%.

Vladin rad odobrava 45 posto ispitanika, a ne odobrava njih 42 posto dok ne zna 13 posto ispitanika. Očekivano, 78 posto birača HDZ-a podupire rad Vlade, ali birači Mosta su podijeljeni. Njih 49 posto ga ne odobrava, a 49 posto odobrava. SDP-ovci, njih 67 posto, ne odobrava Vladin rad.

Velika većina građana, 77%, smatra da će Plenkovićeva Vlada odraditi mandat do kraja ili još 4 godine. Tek 16% ispitanika smatra da Vlada Andreja Plenkovića neće doći do kraja mandata.

51% ispitanika podupire rad predsjednice Kolinde Grabar Kitarović nakon dvije godina mandata, a 41% ne podupire njen rad. 60% birača ima pozitivan dojam o predsjednici, a podrška Andreju Plenkoviću je na 56%. 51% ispitanika ima pozitivan dojam o Boži Petrovu, a 36% o Davoru Bernardiću.

Komentiraj