Cijena plina u Hrvatskoj od 1. travnja pada za 15 do 20%?

Dusko Jaramaz/PIXSELL

U Ministarstvu gospodarstva u tijeku je priprema za donošenje Odluke o cijeni plina po kojoj proizvođač plina (INA) domaći plin prodaje opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu (HEP-u), kao i Odluku o cijeni plina po kojoj će HEP taj plin prodavati opskrbljivačima za potrebe kupaca u kategoriji kućanstva, javlja portal energetika-net.

Cijena plina kojeg INA prodaje HEP-u mogla bi pasti za dvadesetak posto zbog značajnog pada cijene plina u Europi. Samim time, i opskrbljivači će morati smanjiti cijene za krajnje kupca u kategoriji kućanstava. Pad cijena trebao bi iznositi između 15 i 20 posto.

Ovaj pad cijene plina imat će značajan negativan utjecaj na marže HEP-a, dok će INA-e kao prodavatelj i s novim cijenama i dalje svoju robu plasirati po cijenama iznad burzovnih.

Nove cijene trebale bi početi vrijediti od 1. travnja, a biti će aktualne od 1. listopada ove ili do 1. travnja sljedeće godine, rekli su iz Ministarstva gospodarstva za energetika-net. Cijene plina kućanstvima lani su pale za pet do sedam posto, a u zadnje tri godine plin je industriji pojeftinio 17% zahvaljujući otvaranju tržišta.

Komentiraj