BIRN I PIXSELL

CIA pomaže MORH-u u prodaji oružja za Siriju

Nacional i BIRN zajedno promiču istraživačko novinarstvo

Članak je nastao u suradnji Balkan Investigative Reporting Networka (BIRN) i Organized Crime and Corruption Reporting Projecta (OCCRP) 

VLADA SKRIVA DA JE OD VELJAČE DO RUJNA 2016. prodala 2600 tona streljiva, mina za minobacače, bacače raketa RAK12 i bacače granata RBG-6 u vrijednosti od 83 milijuna eura Saudijskoj Arabiji, unatoč upozorenjima da se isporuke ilegalno preusmjeravaju u ratna područja Sirije i Jemena, što je kršenje međunarodnih zakona

Hrvatska je drastično povećala protok streljiva iz jugoslavenske i ratne ere prema Saudijskoj Arabiji u 2016. godini, unatoč upozorenjima grupa za zaštitu ljudskih prava da se isporuke ilegalno preusmjeravaju u ratna područja, što predstavlja kršenje europskih i međunarodnih zakona.

U prvih devet mjeseci prošle godine Zagreb je prodao streljivo, minobacače i bacače granata na raketni pogon u vrijednosti od 83 milijuna eura (88 milijuna dolara), kako otkriva BIRN, Balkanska istraživačka mreža, i OCCRP, Mreža za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije. Cifre iz perioda od listopada do prosinca tek trebaju biti objavljene. Videosnimke i slike koje su se pojavile iz Sirije pružaju uvjerljive dokaze o prisutnosti streljiva i oružja hrvatske proizvodnje u toj državi.

Pročitajte članak u cijelosti na našem digitalnom izdanju.

Komentiraj

Source:LAWRENCE MARZOUK, IVAN ANGELOVSKI, JELENA SVIRČIĆ, JELENA ĆOSIĆ