Castro kaže da će država i dalje voditi gospodarstvo u komunističkoj Kubi

EPA/Omara García Mederos

Kubanski predsjednik Raul Castro je u subotu upozorio da će država i dalje voditi gospodarstvo u komunističkoj Kubi i tako rasplinuo nade koje su posljednjih mjeseci rasle uz spektakularno zbližavanje sa Sjedinjenim Državama.

Na otvorenju kongresa Komunističke partije Kube (PCC), velikog skupa jedine stranke na kojem se određuju političke linije za sljedećih pet godina, Raul Castro je upozorio da će biti nastavljene gospodarske reforme koje su tijeku, ali se nije udaljio od putanje određene tijekom prethodnog Kongresa 2011.

“Kuba si nikada neće moći dozvoliti primjenu takozvanih šok terapija, koje se često primjenjuju na štetu najsiromašnijih u društvu”, upozorio je Castro (84) u govoru koji je trajao dulje od 2 sata, nepunih mjesec dana nakon povijesnog posjeta američkog predsjednika Baracka Obame.

“Neoliberalne formule koje se zalažu za ubrzanu privatizaciju državne imovine i socijalnih usluga, poput obrazovanja, zdravstva i socijalne sigurnosti neće nikada biti primijenjene u kubanskom socijalizmu”, istaknuo je kubanski predsjednik koji je naslijedio brata Fidela 2008.

Nakon prethodnog kongresa, 1000 zastupnika treba procijeniti napredovanje 313 gospodarskih mjera iz 2011. kako bi aktualizirali istrošeni model, izrađen prema načelima bivšeg SSSR-a.

“Privatna poduzeća će se razvijati prema dobro određenim granicama i predstavljat će dodatni element gospodarskog okvira zemlje”, objasnio je Raul Castro i predvidio neuspjeh “aspiracija moćnih vanjskih sila” koje žele destabilizirati “revoluciju” poticanjem razvoja privatnog sektora.

Posljednjih mjeseci Washington je ublažio gospodarske sankcije Kubi i dozvolio američkim tvrtkama da ulažu u malo kubanskom privatno poduzetništvo    nastalo reformama Raula Castra.

Komentiraj