CANNES 3. DAN: Supersvinja je oduzela dah ljubiteljima filma

Tristan Fewings/Getty Images

Supersvinja po imenu Okja obilježila je treći dan filmskog festivala u Cannesu. Ne, nije šala, „Okja“ je ime filma južnokorejskog redatelja Bong Joon hoa koji je snimio nekoliko sjajnih filmova u svojoj domovini, pa su ga pozvali da snimi prvi film na engleskom jeziku. Bio je to „Snowpiercer“, odličan film, da bi sada režirao film „Okja“, južnokorejsko-američku koprodukciju koja se u Cannesu prikazuje u konkurenciji za Zlatnu palmu.

Da ponovimo, Okja je ime supersvinje, jedne od 26 koje su nastale genetičkom mutacijom velike mesne korporacije, te su razasute po cijelom svijetu kako bi narasle do veličine omanjeg slona. Okja je rasla u planinama i šumama Južne Koreje, u društvu djevojčice Mije. No, došlo je vrijeme da se supersvinja vrati korporaciji na čijem je čelu Lucy Mirando (Tilda Swinton), a zaštitno lice im je tv voditelj Johnny (Jake Gyllenhaal). Mija se opire, ali kada se čini da će Okja završiti u New Yorku i natjecati se za najbolju supersvinju na svijetu, dolaze članovi Animal Liberation Fronta na čelu sa Jayem (Paul Dano) koji žele raskrinkati korporaciju…

https://www.youtube.com/watch?v=jp9GzxctggU

E, sad, film je u petak prvo prikazan ujutro na novinarskoj projekciji. Film je producirala kompanija Netflix, ona koja svoje filmove ne prikazuje u kinima već direktno na svom internetskom tv kanalu, zbog čega su se prominentni članovi francuske filmske zajednice pobunili i rekli da filmovi koji neće biti prikazani u kinu ne smiju biti prikazani na festivalu u Cannesu. Film se počne prikazivati novinarima, pojavi se logo kompanije Netflix na platnu, pola dvorane zviždi. Nije prošlo pet minuta, sa slikom nešto nije u redu, nastaje prekid projekcije i pauza, te kreću teorije zavjere kako je ovo diverzija protiv Netflixa. Projekcija je krenula nanovo, opet se zviždalo logu Netflixa, ali se na kraju pljeskalo filmu. Svejedno, organizatori festivala su se ispričali Netflixu uvjeravajući sve nas kako to nije bila nikakva diverzija već obična tehnička greška.

Za neupućene treba reći da Animal Liberation Front doista postoji i bore se za prava životinja, ali ih je nekoliko puta američka vlada okarakterizirala kao teroriste. Na konferenciji za novinare pitalo se redatelja Bong Joon Hoa zašto je koristio ALF, organizaciju čiji su članovi bili optuženi za terorizam, na što je on odgovorio kako je svjestan te činjenice, svjestan da su članovi ALF-a činili greške, ali vjeruje u njihove dobre namjere. Jake Gyllenhaal je pritom kritizirao Trumpa, Tilda Swinton je rekla da nisu došli u Cannes kako bi osvojili neku nagradu, dok je zaključak novinara da se radi o odličnom filmu, kombinaciji obiteljske zabave i važne poruke o sprječavanju ugrožavanja životinja. Na večernjoj premijeri, usput rečeno, pojavila se Rihanna. Sve je stalo zbog nje, na razglasu crvenog tepiha treštio je njezin hit „Diamonds“, a obožavateljice su vrištale iz sveg glasa. Bilo bi pametnije da su vrištale za Tildom Swinton.

Ili možda za Robin Wright koja je u Cannes došla iz dva razloga – zato što je režirala kratki film koji je prikazan na festivalu, ali i zato jer je dio eventa po imenu Woman in Motion. Pokrenut prošle godine, ovaj event traje pet dana i svakog dana organiziraju se panel diskusije na temu položaja žena u Hollywoodu. Svakog dana sugovornica je neka od poznatih glumica a ove je godine Women in Motion započet s gostovanjem Robin Wright. S obzirom da krajem ovog mjeseca započinje s prikazivanjem peta sezona serije „House of Cards“ u kojem ona glumi suprugu američkog predsjednika (glumi ga Kevin Spacey), normalno je bilo da prokomentira tu hvaljenu seriju. Kazala je kako su scenaristi već počeli pisati scenarij za šestu sezonu, ali je došlo do zastoja. Naime, serija se temelji na nevjerojatnim spletkama u Bijeloj kući, a scenaristi su shvatili, istaknula je Robin Wright, kako je sve predviđene spletke za šestu sezonu Donald Trump već koristio u svom političkom životu. I zato se sada trude osmisliti nove spletke. Za kraj, Robin Wright je rekla da se ne smatra feministicom u onom klasičnom smislu jer ona feminizam shvaća kao jednako vrednovanje žena i muškaraca na poslu.

Komentiraj