BURAN TJEDAN U EU: Održavaju se četiri ministarska sastanka

FaH

Sljedeći tjedan u Luxembourgu se održavaju četiri ministarska sastanka, a u Strasbourgu se na plenarnoj sjednici okupljaju zastupnici Europskog parlamenta, kojima će obratiti čelnici Njemačke i Francuske Angela Merkel i Francois Hollande.

 U ponedjeljak se u Luxembourgu sastaju ministri rada i ministri za socijalna pitanja, koji će, između ostaloga razgovorati o preporukama za integraciju dugotrajno nezaposlenih u tržište rada.
U utorak se sastaju ministri financija svih 28 zemalja članica, a na tom sastanku Europska komisija bi trebala predstaviti svoju analizu hrvatskog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u eure.
Pitanje hrvatskog i poljskog zakona o konverziji pokrenuo je je austrijski ministar financija Hans Joerg Schelling na neformalnom sastanku ministara financija zemalja članica 11. i 12. rujna u Luxembourgu.  Tada o tome pitanju nije otvarana rasprava nego je dogovoreno da se Europsku komisiju zaduži da da prouči i predstavi svoju analizu hrvatskog i poljskog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima do sljedećeg redovitog sastanka 6. listopada.
Schelling je tada izjavio da je postupanje Hrvatske i Poljske pri prisilnoj zamjeni kredita u švicarskim francima u kredite u eurima je “skoro protueuropsko”, da je riječ  o “nacionalističkom pristupu koji je problematičan iz europske perspektive”, te da nije pošteno da troškove konverzije snose samo banke.
U vezi s tim zakonom, povjerenik za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala Jonathan Hill uputio je pismo hrvatskoj Vladi, dva dana prije nego što je usvojen u Saboru.
U tom je pismu Hill istaknuo da bilo kakvo rješenje problema s kreditima u švicarskim francima mora biti sukladno specifičnim preporukama koje je usvojilo Vijeće te pravilima EU-a o slobodnom kretanju kapitala koja su definirana u Ugovoru o EU-u i da svaka poduzeta mjera mora biti opravdana javnim interesom, uravnotežena i proporcionalna.
Komisija bi sada trebala predstaviti svoju analizu jesu li  hrvatske mjere u skladu s europskim propisima i načelima. Pri tome, Komisija ističe i da je zaštita potrošača važan politički cilj.
U četvrtak se sastaju ministri prometa, koji na dnevnom redu imaju liberalizaciju željezničkog putničkog prometa, upravljanje željezničkom infrastrukturom i sigurnost željezničkog prometa.
U četvrtak i petak se sastaje Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove. Ministri unutarnjih poslova sastaju se u četvrtak, a raspravljat će o upravljanju vanjskim granicama EU-a i politici vraćanja osoba koje nemaju pravo na azil. Također će se razgovorati o provedbi mehanizma za relokaciju 40.000 izbjeglica.
U povodu toga sastanka u Luxembourgu će se također održati konferencija o migrantskoj ruti koja ide preko istočnog Mediterana i zapadnog Balkana. Ministrima zemalja članica pridružit će se njihove kolege iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Turske, Libanona i Jordana.
Od ponedjeljka do četvrtka u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta. Ključni događaj na toj sjednici je zajedničko obraćanje njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, koje je predviđeno u srijedu popodne.
Zadnje zajedničko obraćanje čelnika dviju najmoćnijih država EU-a bilo je 22. studenoga 1989. godine , dva tjedna nakon pada Berlinskog zida,  kada su se zastupnicima obratili tadašnji kancelar Helmut Kohl i predsjednik Francois Mitterand.
Očekuje se da će Merkel i Holland iznijeti svoje poglede kako treba izgledati Europska unija, eurozona, zatim o pitanjima oko unutarnjih i vanjskih granica Unije te govoriti o aktualnim pitanjima, poput izbjegličke krize koja potresa Europu.
Nešto ranije, zastupnicima će se obratiti i španjolski kralj Felipe.
U utorak će se zastupnicima obratiti predsjednici Europskog vijeća i Komisije Donald Tusk i Jean-Claude Juncker.
U ponedjeljak je u posjetu Bruxellesu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji će se sastati s čelnicima europskih institucija Tuskom, Junckerom i predsjednikom Parlamenta Martinom Schulzom.
Povjerenik za unutarnje poslove i migracije Dimitris Avramopoulos dolazi u utorak u posjet Zagrebu.

Komentiraj