Britanska premijerka se nada skorom rješenju pregovora oko Brexita

EPA/ANDY RAIN

Britanska premijerka Theresa May gleda na neformalni EU summit sljedećeg tjedna u Salzburgu kao na ključnu točku u pregovorima o brexitu, koji će omogućiti raspravu s čelnicima Europske unije o njezinim preporukama za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije.

„Premijerka sljedeći tjedan putuje u Salzburg na neformalni sastanak Europskog vijeća koji će biti ključna postaja u pregovorima o izlasku i prilika da se razgovara s ostatkom Europske unije o zajedničkim izazovima”, rekao je glasnogovornik premijerke.

„Čelnici će prvi put raspravljati o bijeloj knjizi Ujedinjenog Kraljevstva u kojoj se nalazi niz vjerodostojnih i ozbiljnih prijedloga”, rekao je glasnogovornik novinarima, govoreći o planu iz  Chequersa.

Britanska je vlada u srpnju podržala taj plan.

Dogovor, koji je doveo do ostavki ministra za brexit Davida Davisa i ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona, predstavlja plan budućih odnosa s Europskom unijom nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva u ožujku 2019. godine.

Zagovaratelji Brexita tvrde da bi čak 80 od 315 zastupnika mogli glasati protiv premijerkinog plana, čime bi sudbina vlade i dogovor o brexitu pali u ruke oporbene Laburističke stranke.

Ako premijerku ne podrže, Velika Britanija bi mogla napustiti Europsku uniju bez dogovora, a neki vjeruju da bi takav ishod izazvao krizu povjerenja i koštao Theresu May trenutne premijerske pozicije.

Komentiraj