Izvršni direktor Boeinga Dennis Muilenburg obećao je u srijedu izabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da će cijena novog predsjedničkog zrakoplova, zbog koje je Trump zaprijetio otkazivanjem narudžbe, biti manja od 4 milijarde dolara.

Trump je o cijenama zrakoplova u srijedu razgovarao s Muilenburgom iz Boeinga i s Marillyn Hewson iz tvrtke Lockheed Martin Corp. u svome ljetovalištu Mar-a-Lago na Floridi gdje provodi božićne blagdane, prenosi Reuters.

“Izradit ćemo ga za manje” od 4 milijarde dolara, rekao je Muilenburg nakon sastanka.

Otkako je pobijedio na izborima 8. studenoga, nekretninski tajkun izazvao je polemiku kada je na Twitteru napisao “Otkažite nardužbu” jer je cijenu veću od 4 milijarde dolara za novi zrakoplov Air Force One 747 za buduće američke predsjednike smatrao previsokom.

“Pokušavamo smanjiti cijene. Prvenstveno za (borbene zrakoplove Lockheed Martin Corp.) F-35. Taj je program vrlo, vrlo skup”, rekao je Trump novinarima nakon sastanka s direktorima proizvođača i desetak dužnosnika iz Pentagona.

Cijena aviona F-35, kojima se služe marinci i zračne snage narasla je, kako se procjenjuje, na 400 milijarda dolara, zbog čega se opisuju kao najskuplji oružani sustav u povijesti.

Komentiraj