Svijet
Decoration icon

sastanak

Biden Zelenskom obećao još više oružja: “Nema alternative”

Autor:

epa10875762 Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) walks down the White House colonnade towards the Oval Office with US President Joe Biden during a visit to the White House in Washington, DC, USA, 21 September 2023. Zelensky is in Washington meeting with members of Congress at the US Capitol, the Pentagon and US President Biden at the White House to make a case for further military aid.  EPA/Evan Vucci / POOL

EPA/Evan Vucci / POOL

 Američki predsjednik Joe Biden kazao je u četvrtak ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će SAD-a održati snažnu potporu Ukrajini u obrani od Rusije unatoč protivljenju nekih republikanskih zastupnika.

Sastanak Bidena i Zelenskog održao se u istočnoj sobi Bijele kuće, nakon kojeg je Biden rekao da će prvi američki tenkovi Abrams biti isporučeni Ukrajini sljedeći tjedan.

Također je rekao da će Washington uskoro poslati Ukrajini drugu bateriju protuzračne obrane Hawk koju je napravio Raytheon i prateću opremu.

Zelenski je zahvalio Bidenu na novom paketu vojne pomoći od 325 milijuna dolara u naoružanju i protuzračnoj obrani, rekavši da je to upravo ono što ukrajinskim vojnicima sada treba.

Rekao je da su se on i Biden složili oko konkretnih koraka za proširenje izvoza žitarica iz Ukrajine suočeni s ruskom blokadom i napetostima sa susjednom Poljskom.

Bidenov zahtjev za 24 milijuna dolara dodatnih sredstava za Ukrajinu za pomoć u plaćanju ukrajinske obrane i humanitarne pomoći do kraja godine je zaustavljen u borbi za proračun s republikanskim tvrdolinijašima u Zastupničkom domu.

Upitan kako prevladati protivljenje, Biden je rekao da je jedini način odobrenje Kongresa SAD-a. “Računam na dobru prosudbu Kongresa Sjedinjenih Država. Nema alternative”, rekao je.

Republikanski senator Rand Paul, kritičar inozemne pomoći Ukrajini, rekao je za Fox Business News da je Ukrajina “korumpirani režim” i da se ratu ne nazire kraj.

“Baš kao što smo sada predani pomoći Ukrajini da se obrani, također smo predani pomoći im u oporavku i ponovnoj izgradnji u budućnosti, uključujući potporu reformama koje će se boriti protiv korupcije”, rekao je Biden.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.