Beroš: “Problem nisu putovanja, već neodgovorno ponašanje”

Nakon sve većeg broja oboljelih u Hrvatskoj, ministar zdravstva osvrnuo se na turističku sezonu i naglasio kako sama putovanja nisu problem, već je problem neodgovornog ponašanja ljudi.

U javnosti su počele stizati informacije da je broj oboljelih veći nego što je to danas potvrđeno

“Na početku krize rekli smo da ćemo komunicirati brojeve novooboljelih u intervalu od 24 sata. Svaki drugi pokušaj rezultirao je nesporazumima, krivim zbrajanjem. Relevantno je da je danas u 14 bilo 11 novooboljelih, a za nove podatke vidjet ćemo sutra u 14 sati”, rekao je Beroš u razgovoru za RTL.

Split nije novo žarište

“U ovom trenutku, prema epidemiološkim podacima, od jutras sam bio u nekoliko navrata na vezi s docentom Capakom. Ne možemo smatrati da je Split novo žarište. Doduše, u Splitu ima nekoliko slučajeva koji su importirani. Riječ je ljudima koji su bili u inozemstvu, oni su se vratili i tom prilikom i zarazili svoje bližnje, radi se o osobnim kontaktima, a ima i jedna osoba koja je došla u Split zbog poslovnih obveza. Nema na neki način lokalne transmisije i ne možemo govoriti o žartišu u užem smislu”, odgovorio je Beroš.

Putovanja sama po sebi nisu problem

“Primjer Splita pokazuje koliko je važno poštivati mjere koje je preporučio Stožer: fizičku distancu, izbjegavati fizički kontakt, koliko je važno održavati higijenu, to su postupci koji sprečavaju širenje epidemije. Putovanja sama po sebi nisu problem, problem je ponašanje. Bilo u drugim državama gdje je epidemiološka slika još i lošija, a isto tako i ponašanje po povratku u Hrvatsku”, dodao je.

Krunoslav Capak nije se pridržavao socijalne distance

“Ne bih rekao da je bio opušten, svakom se može dogoditi da bude u kontaktu s nekim tko je Covid pozitivan. Ali ono što je važno je prevencija, da stalno ponavljamo i ugradimo svjesnost o potrebi održavanja fizičkog kontakta. Mogu isto tako reći da su okolnosti u toj situaciji bile drugačije da možda ne bi došlo do ili zaraze ili prijenosa virusa, mešutim, situacija je takva kakva je, opreza nikad dosta, moramo se ponašati odgovorno”, rekao je Beroš.

Što se tiče izbora, kaže Beroš, gledaju epidemiološku situaciju iz sata u sat te će se na temelju nje odlučivati o svemu. “Ukoliko situacija bude takva da to dozvoljava, idu. Ukoliko se u znatnoj mjeri pogorša, onda će DIP u konzultaciji s HZJZ-om odlučiti koji su idući potezi”, rekao je.

 

Komentiraj