Beroš: “Od utorka kreću brzi testovi na koronavirus u HZJZ-u”

Ministar zdravstva Vili Beroš u nedjelju je za RTL Danas prokomentirao situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

Otkrio je da od utorka na HZJZ-u kreću brzi testovi na koronavirus. “Brzi testovi se koriste diljem Europe i svijeta i Hrvatska u tome ne zaostaje. Određeni brzi antigenski testovi već su validirani u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i od utorka bi trebali krenuti u upotrebu. Ono što testovi i validacija pokazuju je da oni jesu relevantni, ali ne u svim okolnostima”, rekao je Beroš pa objasnio:

“Ono što u ovom trenutku struka smatra je da su relevantni u slučajevima kada ljudi imaju simptome. Kada oni pokažu pozitivan nalaz, on zaista i je pozitivan, ali kada pokažu negativan nalaz to ne mora nužno značiti da je nalaz negativan te će se takvi bolesnici upućivati na PCR testiranje koji i dalje ostaje zlatni standard. Ipak, s obzirom na gužve, smatramo da ovim testom možemo ubrzati proces za 25 do 30 posto”.

Dodao ej da će svi građani koji imaju simptome proći određeni probir, gdje će na osnovnu simptomatologije biti određeni za mogućnost brzog antigenskog testiranja. Istaknuo je da će HZZO vrlo brzo formirati cijene za testove. “Dok prvi dođu i saznamo njihovu realnu cijenu, HZZO će formirati cijenu i plaćati tu uslugu za hrvatske građane”, rekao je Beroš.

Komentirao je i strategiju Slovačke, koja je u jednom danu testirala dva i pol milijkuna ljudi. “To je jedna od opcija. Slovački premijer je nedavno sam rekao da će to biti test za čitavu Europu te da će oni svoje rezultate podijeliti s čitavom Europom. Naši epidemiolozi ne zagovaraju tu opciju, ali je potpuno jasno da ćemo na temelju njihove analize dobiti dobiti određene podatke koje treba sagledavati u određenom kontekstu. U svakom slučaju zanimljiv pokušaj evaluacije stanovništva. Naša struka sprema serološko testiranje određenog dijela populacije da vidimo koliko je stanovnika Hrvatske bilo u kontaktu s virusom”, poručio je Beroš.

Komentiraj