Bagdad: IS u dvostrukom samoubilačkom napadu ubio 12 ljudi

fah

Dvanaestero ljudi ubijeno je u dva samoubilačka napada koja su se dogodila kasno u petak u trgovačkom centru u istočnom dijelu Bagdada i za koje je odgovornost preuzela Islamska država, prenose policijski i bolnički izvori.

Izvori prenose kako je u napadu na trgovački centar Nahil, koji se nalazi preko puta ministarstva nafte, ozlijeđeno je više od 40 osoba. Jedna bomba je eksplodirala na ulazu u centar, a druga na parkiralištu.

Nepotvrđena amaterska snimka objavljena na Facebooku prikazuje četiri odvojene vatre, uključujući i dva automobila u plamenu ispod nadvožnjaka autoceste u blizini trgovačkog centra.

Novinska agencija Amak, koja podržava Islamsku državu, u online priopćenju prenosi kako su dvoje  napadača samoubojica, jedan s pojasom eksploziva, a drugi u automobilu, ciljali na “okupljanje šijita” u Palestinskoj ulici.

Borba protiv Islamske države koja je 2014. zauzela trećinu iračkog teritorija pogoršala je dugotrajne sektaške sukobe u Iraku, većinom između šijitske većine i sunitske manjine.

Militanti Islamske države ove su godine izgubili velik dio teritorija, a Irak se priprema za ofenzivu kojom će idućeg mjeseca pokušati osloboditi Mosul, drugi najveći irački grad, na sjeveru države.

Ovakvi napadi pokazuju da je ta teroristička skupina i dalje sposobna izvesti napad izvan svog teritorija, ocjenjuje Reuters.

U ponedjeljak je u eksploziji automobila bombe u Bagdadu pored bolnice poginulo devetero ljudi, a u blizini je u srpnju u istoj takvoj eksploziji poginulo 324 ljudi, što je jedan od najsmrtonosnijih napada otkad je američka invazija prije 13 godina zbacila Sadama Huseina.

(Hina) xis ymaš

Komentiraj