Dvanaestero ljudi ubijeno je u dva samoubilačka napada koja su se dogodila kasno u petak u trgovačkom centru u istočnom dijelu Bagdada i za koje je odgovornost preuzela Islamska država, prenose policijski i bolnički izvori.

Izvori prenose kako je u napadu na trgovački centar Nahil, koji se nalazi preko puta ministarstva nafte, ozlijeđeno je više od 40 osoba. Jedna bomba je eksplodirala na ulazu u centar, a druga na parkiralištu.

Nepotvrđena amaterska snimka objavljena na Facebooku prikazuje četiri odvojene vatre, uključujući i dva automobila u plamenu ispod nadvožnjaka autoceste u blizini trgovačkog centra.

Novinska agencija Amak, koja podržava Islamsku državu, u online priopćenju prenosi kako su dvoje  napadača samoubojica, jedan s pojasom eksploziva, a drugi u automobilu, ciljali na “okupljanje šijita” u Palestinskoj ulici.

Borba protiv Islamske države koja je 2014. zauzela trećinu iračkog teritorija pogoršala je dugotrajne sektaške sukobe u Iraku, većinom između šijitske većine i sunitske manjine.

Militanti Islamske države ove su godine izgubili velik dio teritorija, a Irak se priprema za ofenzivu kojom će idućeg mjeseca pokušati osloboditi Mosul, drugi najveći irački grad, na sjeveru države.

Ovakvi napadi pokazuju da je ta teroristička skupina i dalje sposobna izvesti napad izvan svog teritorija, ocjenjuje Reuters.

U ponedjeljak je u eksploziji automobila bombe u Bagdadu pored bolnice poginulo devetero ljudi, a u blizini je u srpnju u istoj takvoj eksploziji poginulo 324 ljudi, što je jedan od najsmrtonosnijih napada otkad je američka invazija prije 13 godina zbacila Sadama Huseina.

(Hina) xis ymaš

Komentiraj

PREKOfah
Podijeli objavu
Prethodni članakPrvi dan muslimanskog hodočašća u Meku
Sljedeći članakDHMZ: djelomice sunčano, mjestimice moguća kiša
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.