Židovska zajednica u Australiji traži da se Kanyeu Westu ne odobri viza za ulazak u zemlju

Iako nije službeno potvrđeno, Kanye West navodno planira put u Australiju kako bi se upoznao s obitelji Biance Censori, Australkom s kojom se navodno u tajnosti nedavno vjenčao, o čemu su se već raspisali australski mediji. Organizacija židovsko-australske zajednice i Povjerenstvo za borbu protiv klevete tvrdi da bi ulazak Westa u Australiju predstavljao rizik za židovsku zajednicu. Dvir Abramovich, predsjednik organizacije židovsko-australske zajednice Anti-Defamation Commission, traži da se Westu zabrani ulazak u zemlju zbog niza njegovih antisemitskih izjava tijekom 2022. godine. Tako su Abramovich i Povjerenstvo za borbu protiv klevete pozvali australskog ministra useljeništva Andrewa Gilesa da iskoristi svoje ovlasti kako bi zabranio Westu ulazak u Australiju.

Prema australskom Zakonu o migracijama, viza za prekomorska putovanja može se odbiti ili poništiti zbog onoga što je poznato kao ‘test karaktera’. Po tom zakonu dovoljno je da ministarstvo useljeništva zaključi na osnovu vašeg dosadanjeg ponašanja i izjava da vaš karakter nije dobar zbog čega imaju ovlasti uskratiti vizu.

Tako Povjerenstvo za borbu protiv klevete smatra da bi prošlogodišnje antisemitske primjedbe Kanyea Westa predstavljale negativan test karaktera. Konkretno, oni ukazuju na to da je West u listopadu tweetao da će se uništiti židovski narod, što je dovelo do gašenja njegovog profila na Twitteru. Također su naveli i njegov intervju iz listopada prošle godine na Revolt TV-u u kojem je brojne medije nazvao židovskima, tvrdeći da su „Židovi osvojili glasove crnaca i da će nas sve zajedno uništiti“. Također su citirali i njegov intervju na InfoWarsu Alexa Jonesa prošlog mjeseca, u kojem je hvalio Adolfa Hitlera, te izjavio: „Ja sam nacist” i negirao holokaust, tvrdeći da podatak o šest milijuna Židova ubijenih tijekom holokausta ne odgovara činjenicama. Nakon intervjua, West je na Twitteru objavio sliku svastike unutar Davidove zvijezde, nakon čega je ponovo njegov profil na Twitteru ugašen zbog kršenja Twitterovih pravila protiv poticanja nasilja.

Stoga je Dvir Abramovich izdao i priopćenje za javnost u kojem je rekao sljedeće: “Pozivanje na nasilje i mržnju mora imati posljedice a Australija ne bi trebala postaviti otirač dobrodošlice i pružiti platformu za poticatelja mržnje koji bljuje prijetnje židovskoj zajednici i širi mitove zavjere o židovskoj moći, pohlepi i kontroli. Kanye je očiti antisemit, obožavatelj nacista i Hitlerov obožavatelj koji se otvoreno divi zlom tiraninu odgovornom za istrebljenje šest milijuna Židova, uključujući 1,5 milijuna djece. Ova vrsta retorike je opasna i ima posljedice u stvarnom svijetu s obzirom na više od 30 milijuna sljedbenika koje ova osoba ima, i koji bi mogli početi vjerovati u njegovu demonizaciju židovske zajednice, zbog čega bi mogli poduzeti i određene akcije. Dopuštanje Kanyeu Westu da uđe u Australiju također bi poslalo krivi signal o našoj naciji i prekršilo naše temeljne vrijednosti tolerancije, različitosti i poštovanja. U vrijeme porasta antisemitizma u Australiji i sve većeg omalovažavanja, njegova prisutnost u zemlji, odvratna antižidovska propaganda i huškanje te odvratna retorika predstavljaju značajan rizik za židovsku zajednicu.”

Westove antisemitske primjedbe izazvale su snažnu reakciju prošle godine i dovele istovremeno do urušavanja njegovog biznisa. Tako je  Adidas prekinuo dugogodišnje partnerstvo s njegovom tvrtkom Yeezy, nazivajući njegove postupke “neprihvatljivima, punim mržnje i opasnima”. Brend Balenciaga je prekinula veze s Westom, njegovi Yeezy proizvodi uklonjeni su iz Gapovih dućana u kojima su se prethodno nalazili, sportaši Jaylen Brown i Aaron Donald napustili su njegovu Donda Sports agenciju, nakon čega je i njegova Donda Academy zatvorena.

Zanimljivo je pritom da je, unatoč sve češćim zabranama i osudama, uključujući i aktualni ulazak u Australiju, Kanye West krajem prošle godine najavio svoju kandidaturu za predsjednika SAD-a 2024. godine.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner