Arheološko nalazište Gomila u Jalžabetu postat će posjetiteljski centar

Autor:

Varaždinska županija

Arheološko nalazište Gomila u Jalžabetu u Varaždinskoj županiji jedno je od najbolje očuvanih i najvažnijih nalazišta željeznoga doba u srednjoj Europi, a drevna grobnica iz 6. stoljeća uskoro će biti rekonstruirana i predstavljena javnosti.

Jalžabetska Gomila, drevna grobnica koja se prostire na površini 65 puta osam metara, jedan je od najvrjednijih primjera prapovijesne grobne arhitekture tog tipa u Europi, a zahvaljujući Varaždinskoj županiji taj vrijedan lokalitet bit će očuvan i prezentiran javnosti. Kreće se u realizaciju projekta Posjetiteljskog centra Gomila, a u srijedu je predan zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole.

“Budući Posjetiteljski centar Gomila planiramo graditi u tri faze. Prvo će se krenuti u rekonstrukciju drevne grobnice, potom će uz nju biti izgrađena zgrada centra za posjetitelje, a u posljednjoj etapi će niknuti prapovijesno naselje iz toga doba”, rekao je župan Anđelko Stričak.

Kompleks će se prostirati na površini od 8,79 hektara, od čega će više od pet hektara zauzimati zelene površine.

Grobnica posljednjeg jalžabetskoga kralja bit će rekonstruirana tako da će njezina unutrašnjost biti pretvorena u izložbeni prostor, u kojem će biti prezentiran sam lokalitet i arheološka istraživanja. Površina zatvorenog izložbenog prostora s rekonstrukcijom grobne komore i tehničkim prostorom bit će oko 800 četvornih metara. Vanjski dio grobnice će biti vraćen u izvorni oblik, prema uputama arheologa”, naveo je Stričak.

Posjetiteljski centar bruto površine 475 četvornih metara bit će prizemni objekt koji se sastoji od više odvojenih volumena povezanih prostranom nadstrešnicom. Uredit će se i poučne staze koje će voditi do svih sadržaja, pa tako i do prapovijesnog naselja.

“Budući da su istraživanja potvrdila postojanje naselja halštatske kulture, u budućem kompleksu Gomila bit će rekonstruirano povijesno naselje i život ljudi iz toga doba, kojima je potok Bistričak bio glavni izvor pitke vode i hrane”, otkrio je Stričak.

U okviru prezentacije halštadske kulture bit će uređeni dodatni sadržaji poput edukativno-zabavnog adrenalinskog parka te parkirališta za autobuse i automobile.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.