Andrej Plenković: “Nasilje nad ženama i u obitelji je neprihvatljivo”

Obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike organizira konferenciju – Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji koja se održava u zagrebačkom hotelu Westin.

Na konferenciji sudjeluju predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, povjerenica EK za ravnopravnost spolova Helena Dalli, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, potpredsjednica Europskog suda za ljudska prava Ksenija Turković, predsjednica GREVIO-a Iris Luarasi, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i Dubravka Šimonović, posebna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama u razdoblju od 2015. do 2021. godine.

‘Svaka treća žena u Europskoj uniji žrtva je nasilja barem jednom tijekom svog odraslog života’

Premijer Plenković je podsjetio na tragični događaj od prije 22 godine, kada su na zagrebačkom Općinskom sudu ubijene sutkinja Ljiljana Hvalec, odvjetnica Hajra Prohić i Gordana Oraškić, dok je teško ranjena zapisničarka Stanka Cvetković.

Premijer je rekao da i dalje prečesto svjedočimo nasilju nad ženama. “Osim osuda, ova tema je samo povremeno i prigodno bila u fokusu i zato treba reći da taj problem nije bio na adekvatan način tretiran od strane hrvatske politike. Bitan aspekt koji je ovu temu napokon stavio u fokus je angažman svih predstavnika nevladinih organizacija. Rad koji ulažete na osvješćivanje nasilja prepoznali smo kao Vlada i vaš doprinos u kreiranju mjera za suzbijanje nasilja smatramo ključnim da te mjere budu korisne i učinkovite za žrtve”, istaknuo je Plenković.

Govoreći o ratifikaciji Istanbulske konvencije, rekao je: “Sve populističke, iracionalne, ponekad nevjerojatne konstrukcije protiv te ratifikacije opovrgnulo je vrijeme. Nasilje nad ženama i u obitelji je neprihvatljivo. Svaki međunarodni sporazum kojim se potvrđuje nepovredivost prava žena predstavlja pozitivnu promjenu i civilizacijski napredak na području ljudskih prava”.

Naveo je da je izmijenjen Zakon o kaznenom postupku te je donesen protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, a početkom 2022. bit će osnovani obiteljski odjel na općinskim sudovima u sjedištima županijskih sudova. Plenković je rekao i da se sa kaznena djela protiv spolne slobode progone po službenoj dužnosti, osigurani su prostori za skloništa, telefonske linije za pomoć radi 24 sata dnevno sedam dana u tjednu, a funkciji je od studenog 2020., proširen je krug bliskih osoba, provodi se javna kampanja i edukacija stručnih osoba, pružanje pravne pomoći.

“Dižemo razinu javne svijesti o nasilju, a najbolji pokazatelj segmenata u kojem naš sustav nije dobar su problemi u praksi i na terenu, rekao je i ustvrdio da postoji znatan prostor za dizanje standarda”, naglasio je predsjednik Vlade i istaknuo da je u vrijeme pandemije koronavirusa zabilježen rast kaznenih djela nasilja u obitelji, a broj prekršajno prijavljenih osoba pada.

“Žrtve nasilja su uglavnom žene, a posebno zabrinjava rast broja femicida, u posljednje dvije godine porast je od preko 50 % u oba ključna parametra – u broju ubijenih žena i u broju ubijenih od strane sadašnjih ili bivših intimnih partnera”, rekao je Plenković.

Na kraju je pozdravio donošenje strategije za ravnopravnost spolova 2020.-2025. “Sloboda od nasilja je pravo. Ako želimo adresirati izvor nasilja, moramo biti svjesni svih područja i vrsta diskriminacije i stereotipa koji postoje u našem društvu. Uklanjanje diskriminacije, neravnopravnosti između žena i muškaraca kao i štetnih predrasuda preduvjet je za suzbijanje nasilja, i to nije i ne može biti ideološko pitanje. Obitelj razara nasilje iza zatvorenih vrata, dok se dio društva pretvara da ga ne vidi i ne čuje. Politička volja za suzbijanje i borbu protiv nasilja nad ženama postoji”, zaključio je premijer.

Komentiraj