Američki Vrhovni sud mogao bi najranije u ponedjeljak odlučiti o sudbini zabrane ulaska u zemlju putnicima iz šest država s muslimanskom većinom.

Očekuje se da će Sud ovaj tjedan odlučiti hoće li razmotriti žalbe na presude nižeg suda  koji nije dopustio da zabrana stupi na snagu.

Također je moguće da sud ne preuzme slučaj, ostavljajući na snazi presude nižeg suda.

Preuzme li slučaj, vjerojatno do jeseni neće razmatrati žalbe, ili bi mogao i dalje blokirati  zabranu, ili u međuvremenu dopustiti da stupi na snagu.

Dva američka prizivna suda potvrdila su odluke nižeg suda kojima se blokira zabrana ulaska državljanima šest zemalja. Trumpova administracija žalila se Vrhovnom sudu.

Izvršnom odredbom zabranjeno je izdavanje novih viza na 90 dana državljanima Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena te se također nastojalo zaustaviti priljev novih izbjeglica iz cijelog svijeta na 120 dana.

Ubrzo nakon preuzimanja predsjedničke dužnosti Trump je  izdao zabranu ulaska u SAD za državljane sedam zemalja i privremenu zabranu za sve izbjeglice, što je izazvalo zastoje u međunarodnim zračnim lukama, prosvjede muslimana i skupina za ljudska prava i ostalih.

Komentiraj