Shutterstock

Ako čašu SLANE VODE svakog dana popijete na prazan želudac, evo što će vam se dogoditi!

Naravno, ne možete jednostavno pomiješati vodu i kuhinjsku sol; ovdje se misli na to da tehnički čistoj mlakoj vodi dodate prirodnu, nerafiniranu morsku sol. E, tada dobivate čudotvorni napitak, koji treba uzeti natašte!

Neko tko je navikao da ujutro “čim otvori oči” popije kavu ili doručkuje, na prijedlog da umjesto toga uzme čašu slane vode i popije ju u prazan želudac, vjerovatno će biti skeptičan ili će reagirati gađenjem. Međutim, vjerovali ili ne, to suvremenom čovjeku koji živi ubrzanim životnim tempom može donijeti mnoge koristi.

Pozitivni ioni soli vežu se za negativne ione molekula vode i obrnuto. Voda time više nije “samo” voda, a so nije “samo” sol. Kombinacija je melem za vaše zdravlje koji vaš organizam direktno apsorbira.

Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Sve dolje navedene stavke proizilaze iz činjenice da je morska sol bogata elementima koji su važni za naš život poput natrija, magnezija, kalcija, kalija, silicija, pa čak i srebra i zlata.

Evo koje sve pozitivne čimbenike osiguravate svom organizmu ako mu svakog jutra priuštite čašu mlake vode u kojoj ste otopili žličicu morske soli.

Detoksikacija

Minerali kojima je ovaj slani napitak bogat potiče limfnu drenažu što znači da potiče vaš organizam da se sam čisti iznutra i da prirodnim putem izbacuje toksine. Pored toga, ima i antibakterijsko svojstvo pa pomaže izbacivanje štetnih bakterija iz crijeva.

Hidratacija

Voda je neophodna organizmu za njegovo normalno funkcioniranje, međutim postoji mogućnost i da unesete previše vode. Neki ljudi kojima organizam slabije apsorbira vodu, pijenjem velikih količina vode prave grešku jer tako previše razvodnjavaju tkiva pa im se voda zadržava na pogrešnim mjestima. Pijenje slane vode može riješiti ovaj problem jer osigurava dobru apsorpciju čime se povećava hidriranost svih stanica.

Probava

Sol pomaže da se u ustima aktiviraju žlijezde slinovnice, oslobađajući tako regulatorske amilaze (enzime koji pretvaraju škrob i glikogen u jednostavne šećere). One pomažu razgradnju hrane čime se olakšava dalja probava. Takođe, na ovaj način regulira se želudačna kiselina čime se drastično smanjuju gastroenterološki problemi.

San

Osobama koje pate od nesanice i drugih poremećaja sna, ovaj napitak može otkloniti te probleme. Naime, prirodni minerali iz soli smiruju živčani sustav tako što snižavaju razinu kortizola, hormona koji je odgovoran za stres, a samim tim i za budnost i napetost.

Zdrave kosti

Poznata medicinska teorija kaže da osteoporoza nastaje kad organizam sam uzima kalcij i druge minerale iz kostiju koje onda “troši” na reguliranje kiselosti krvi. Slana voda može nadoknaditi izgubljenje minerale iz kostiju jer, čime se spriječava njihovo preuranjeno propadanje.

Koža

Redovnim uzimanjem slane vode pomažete svojoj koži da ostane zdrava, sjajna i elastična. Minerali kojima je bogata djeluju kao “piling” iznutra što pomaže u rješavanju akni, a njihovo djelovanje je blagotvorno i za sve vrste osipa. Kao prateći efekt detoksikacije dubljih slojeva, površina kože ostaje sjajna i blistava.

Komentiraj